Бюджетният излишък в хазната продължава учудващо да расте дори в най-тежката икономическа криза и сериозно намалелите данъчни приходи. Данните на министерството на финансите за юни показват превишение на приходите над разходите с 1,56 млрд. лв. За сравнение в края на май стойността беше равна на 1,31 млрд. лв. 

Разбира се, данните са предварителни и подлежат на ревизия, но едва ли има големи разминавания. 

Според експертите на МФ излишъкът си има и логично обяснение:

"По-ниското усвояване на разходите спрямо изпълнението на приходите е причината за формирането на текущо превишение на приходите над разходите към полугодието. Независимо от извънредните разходи, включително и финансирани чрез европейските програми, при обичайните разходи се наблюдава по-ниско усвояване, което е следствие от внимателното прецизиране, приоритизиране и пестеливо разходване на средства от бюджетните организации."

Правят се и предупреждения, че през втората година разходите ще се увеличат - през скока на пенсиите, продължаващите инфраструктурни проекти, промяната на дизайна на мярката 60/40.

Иначе - приходите, помощите и даренията по КФП* към юни 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 21 386,5 млн. лв. (48,2 % от актуализирания годишен разчет). Съпоставени със същия период на 2019 г. данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към юни 2020 г. се свиват с 1 316,6 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 417,3 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2020 г. са в размер на 19 821,9 млн. лв., което е 41,4 % от актуализирания годишен разчет. За сравнение разходите по КФП към юни 2019 г. бяха в размер на 19 062,5 млн. лева. Номинално нарастване спрямо същия период на предходната година се отчита основно при социалните и здравноосигурителните плащания, разходите за персонал и други.

*Консолидирана фискална рамка -  съдържа разходите на публичната власт за едногодишен период. Наред с републиканския бюджет, в консолидираната фискална програма (КФП) влизат още бюджетът на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетът на социалното осигуряване, НЗОК, висшите учебни заведения, БАН, БНР, БНТ, както и приходите и разходите на извънбюджетните сметки и фондове, създадени към министерства и ведомства