Невиждани и нечувани досега неща се случват във фармацевтичната промишленост заради пандемията. Не само се прескачат задължителни до този момент фази в клиничните проучвания. Но стартира производството на 9 ваксини - преди техните качества да са изяснени и преди те да бъдат одобрени. Целта е в момента, в който ваксината е регистрирана, тя да бъде на пазара. А какво ще се случи с онези ваксини, които не бъдат одобрени, но вече са произведени?

По тези и други въпроси говорим с д-р Чавдар Ботев, специалист по клетъчна, плазмена и генна терапия с над 30-годишен опит. 

Д-р Ботев, кои са последните новини около ваксините? 

Има добри и лоши. Най-добрата новина е, че няколко мегаструктури са си поставили за цел да финансират самото производство. Една от тях е CEPI  - Coalition for Еpidemic Preparedness Innovation. Тя беше осигурила  $829 млн. за клинично проучване във фаза 1, а в момента е взела решение да подпомогне производството на ваксини, като ангажира 200 биофармацевтични фирми. Техните заводи се дооборудват и разширяват, така че да имат капацитета да произведат максимално бързо 9 ваксини. CEPI поема цялата логистика, организация и финансиране. 

Кой стои зад CEPI и кои компании стоят зад тези 9 ваксини?

CEPI е организация, която се намира в Норвегия. Тя е подкрепена финансово от 14 държави, от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, от Британския мозъчен тръст, от частни лица и др. Деветте компании, чиито ваксини са избрани от CEPI като най-перспективни, са: Inovio Pharmaceuticals Inc; Университетът на Куинсланд с CSL Ltd; CureVac; Moderna Inc.; Novavax Inc; Оксфордският университет с АстраЗенеса; Clover Biopharmaceuticals; Университетът на Хонконг; консорциум начело с института „Пастьор“, включващ Университета на Питсбърг и Themis Bioscience, която беше купена от Merk&Co. 

Какво прави CEPI в момента?

Според официалното съобщение на CEPI до края на 2021 г. ще бъдат осигурени 2 млрд. ваксини. Водещият й консултант Джеймс Робинсън дори смята, че е напълно постижимо да се произведат и 4 милиарда. За да се случи това, тези 9 фирми получават път за мегапроизводство. Тоест - преди фаза 3 от клиничните изпитвания те имат вече предприятия. 

Нали ваксините първо трябва да бъдат одобрени?

Регистрирането на една ваксина и нейното производство са две съвсем различни неща. В момента компаниите започват производство, преди ваксините да са одобрени. Някои ваксини ще стават, други няма да стават, това ще се изясни на по-късен етап. Но ако не е осигурено мегапроизводство, а има одобрена ваксина, пазарът няма да бъде задоволен на момента. И ще се загубят години за оборудване на заводите. А сега до края на годината всяка от 9-те фирми е вероятно да произведе по неколкостотин милиона ваксини. През 2021 г. ще продължи производството на тези ваксини, които вече са одобрени. Някои от тях са за еднократно приложение, което означава 1 милиард дози за 1 милиард души, а други – за двукратно приложение – един милиард дози са за ваксиниране на 500 милиона души. (По принцип ваксините са няколко типа – прилагат се еднократно, веднъж в живота на човека; неколкократно и многократно до постигането на оптимален ефект.)

Искате да кажете, че може да се ваксинираме с нещо, което не е одобрено?

Не, няма такава възможност. Казвам само, че ваксините, които бъдат одобрени, ще са на пазара в следващия миг. Междувременно в пресата върви тежка война между политици и експерти по ваксини. Експертите твърдят, че нямат нищо против ваксините да се произведат, преди да бъдат регистрирани. Но са много против невероятното съкращаване на сроковете за регистрация. Те настояват срокът на проследяване да бъде минимум една година, а в момента много ваксини ще бъдат одобрени след 6-месечно наблюдение.

Има ли други новини покрай изработването на ваксина за актуалния коронавирус?

Китайската компания Sinovax Biotech, зад която стои Джак Ма, основателят на Али Баба, работи много успешно в Китай, но е блокирана на фондовата борса в САЩ поради съдебни дела. Второ, преди 2 седмици Антонио Фаучи, съветник на президента Тръмп, предизвика истински шок на борсите - след 10-минутното му изказване изчезнаха $80 милиарда поради рязкото спадане на цените на акциите на компаниите – производители на ваксини.

Какво каза Фаучи, че да предизвика този ефект?

Че според последните наблюдения някои коронавирусни инфекции довеждат до създаване на краткосрочен имунитет, което означава, че ще боледуваме няколко пъти в една година. Имайки предвид, че по своето действие ваксините наподобяват имунната реакция на организма, би могло да се предположи, че ваксините срещу SARS-CoV-2 ще имат по-кратък от очаквания ефект. Това може да доведе до смяна на досегашната философия, че е добре да се финансират ваксини, които са за еднократно приложение. Защото изказването на Антонио Фаучи може да означава, че предимство ще получат ваксините, които се слагат няколко пъти през годината, за да се осигури достатъчно силен имунитет. 

Неприятна новина е необичайната реакция, която се наблюдава при приложението на ваксината на водещата китайска компания Sinovac Biotech. Компанията използва за носител аденовирус, в който е внедрен ДНК материал на SARS-CoV-2. В този случай се получава двоен имунен отговор – един път към генетичния материал на коронавируса, втори път – към този на аденовируса. След прилагането на тази векторна ваксина на доброволци се получи добър имунитет, но не толкова добър, колкото се очакваше: само 60-кратно увеличение на антителата срещу новия коронавирус. 

Този факт се дължи на това, че 70% от населението на Земята е преболедувало някаква аденовирусна инфекция и имунологичната реакция се насочва предимно срещу аденовируса. В резултат имунният отговор е раздвоен – има го, но е слаб, защото е насочен към аденовируса, който организмът вече познава. На практика в западните държави използването на аденовируси за векторна ваксина беше значително редуцирано, след като преди години беше създадена такава векторна ваксина срещу ХИВ. Тогава се извърши клинично проучване върху рискова група и се установи, че тези, на които е приложена ваксината, се заразиха по-лесно с ХИВ, отколкото контролната група пациенти. 

Сега се говори много за оксфордската ваксина и тестовете върху доброволци. 

На нея се възлагат много надежди, но при клинични проучвания върху хора беше установено, че прилаганата доза е по-ниска, отколкото трябва да бъде. Ако бяхме в нормална ситуация, проучванията трябваше да бъдат върнати на стартова позиция, но поради елемента спешност беше разрешено те да продължат, като преминат към по-висока доза. Като говорим за компании, базирани в Европа, изненадващо е съобщението на компанията "Санофи", че по въпроса за ваксините клиентът й САЩ е с предимство пред ЕС. Това очевадно е поради финансови съображения, а не защото САЩ били участвали в ранните стадии на разработването на ваксината, както обясни компанията. 

Какво се случва с "Иновио"?

"Иновио", която години наред работи по ваксина срещу SARS („братовчед“ на SARS-CoV-2), постигна най-добрите досега резултати при животни, като увеличи титъра на антителата 10 500 пъти! Клиничните проучвания бяха започнати с дози от 1 и 2 микрограма. Поради изключително добрите резултати фирмата получи разрешение да започне имунизации и с 0,5 микрограма. Тази американска компания освен в САЩ провежда клинични изпитания и в Южна Корея, където южнокорейското правителство строи завод за производство на 30 милиона ваксини. В Китай също са започнати клинични изпитания с нея, както и в Австралия, която я избра, заедно с оксфордската ваксина. 

Какво да кажем за "Модерна", за която се вдигна шум, както писаха американски медии, „до стратосферата“?  

За най-добре рекламираната досега ваксина – тази на американската компания "Модерна", беше позволено да се направят клинични проучвания върху хора, без да са проведени никакви клинични проучвания върху животни (впоследствие започнаха клиничните проучвания върху животни!). Използват се дози с много големи разлики в количеството – от 1 до 10 микрограма. Някои от пациентите, на които бяха приложени високи дози, дадоха тежки странични реакции като температура до 42 градуса. Спомняте си, че "Модерна" предостави резултатите от тестовете върху 8 пациенти във фаза 1, въпреки че в клиничното проучване бяха включени 40 пациенти. Това съответно беше посрещнато на нож от научната общност. Въпреки всичко много е вероятно това да е първата регистрирана ваксина за COVID-19 в света. 

А как вървят нейните акции, които тръгнаха надолу?

От десетина дни те се задържат с около 20% под пика, който достигнаха преди месец. Да напомним, че от началото на рекламната кампания собствениците й са продали акции за $200 млн., което не е добър признак. Шокиращо е eдно от последните изказвания на президента на "Модерна", че първата цел на ваксината е хората, на които бъде приложена, да боледуват по-леко от COVID-19, а втората цел - да не боледуват. Тоест за управителите на "Модерна" е голям успех, ако ваксинираните боледуват леко. А в началото, когато събираха пари, обещаваха, че ваксинираните въобще няма да боледуват.

Въпреки тези неразбории политическото ръководство на Япония и Израел поръча закупуването. 

Какви са предимствата да купиш ваксина, преди тя да е регистрирана?

Ставаш един от първите, които получават ваксината, и второ - плащаш половин цена. Богатите държави най-вероятно ще купят няколко вида ваксини и ще прилагат тази, която е най-добра.

Как ще оцените идеята на премиера Борисов да се включим в европейската инициатива за осигуряване на ваксина с равен достъп за населението на всички европейски страни?

Много неприятно впечатление ми направи решението на Холандия, Германия, Франция и Италия да съберат над $700 млн., за да осигурят ваксини за своето население. Добре, че по-късно към тази инициатива се присъединиха и други държави като България. Приветствам неговото решение, но моето становище като лекар е да се ориентираме към тези ваксини, към които се ориентира Пентагонът. Смятам, че ръководството на нашата страна може да инициира събиране на няколко европейски държави, за да се поръчат ваксини от фирмите, към които е направил поръчка Пентагонът. Това е един от многото редки случаи, в които здравето на нацията, а не солидарността с европейските държави, трябва да бъде поставено на първо място.

Какви поръчки по-точно е направил Пентагонът?

Засега той е поръчал 10 млн. ваксини на "Новавакс", за което е платил 60 млн. долара, също така е поръчал устройства за 70 млн. долара за фирмата "Иновио". (Тези устройства са за електропорацията, която се прави при нейната ваксина.) Антонио Фаучи вече съобщи, че има една компания, която е показала данни за много добри резултати върху животни във фаза 1 и през юли ще й бъде позволено да прескочи фаза 2 и ще отиде директно във фаза 3 в САЩ. Най-вероятно това ще бъде "Новавакс" или "Иновио".

Кои са важните неща, които трябва да знаем за тези фирми?

"Новавакс" е фирмата, която използва най-класическата технология и добрият ефект на ваксината се дължи на адюванта М, който го усилва стотици пъти. "Иновио" пък залага на платформа, която се използва много успешно за ваксини при животни, тя е работила в областта на ваксини срещу коронавируси за хора в продължение на много години. Докато "Модерна" няма никакви регистрирани ваксини досега, а освен това трябва да се съхраняват при минус 80 градуса. 

Колко се очаква да струва една ваксина? 

По съобщения в пресата вероятната цена на една ваксина към този етап е от $6-10 (на "Новавакс", Johnson & Johnson) до $750 долара, каквато се очаква да бъде цената на ваксината на "Модерна". Скъпата част на ваксината е възможно да падне значително поради това, че производството се очаква да бъде финансирано от мегаструктурите като CEPI, BARDA и др.  

Може ли най-успешната ваксина, която бъде разработена, да не стигне до пазара?

Да, за съжаление. Ако не е влязла в полезрението на тези, които осигуряват финансирането. Тя може да е най-добрата ваксина от всичките 130, върху които се работи в момента, но да не получи крайно финансиране за масово производство. Да е постигнала най-добри резултати, да отговаря на най-много поставени условия и поради това, че няма достъп до финансов ресурс, може да не види бял свят и да не стигне до хората. 

И да е направена от някоя по-бедна държава?  

Да. А за съжаление всяка държава подкрепя проектите за ваксина на собствените си производители. Което означава, че американците ще се ваксинират с американска ваксина, китайците – с китайска, независимо от клиничните проучвания. Силно се надявам, че първите масови ваксинации ще се направят върху здравните работници, защото те са най-засегнати от пандемията. И също, че освен най-богатите и най-нуждаещите се държави ще получат възможност първи да се ваксинират.