17:30 ч.: Рекорд в Индия: Близо 20 000 заразени с COVID-19 за 24 часа

Индия съобщи днес за най-голям скок - 19 906, в броя на заразените в рамките на денонощие, а няколко щати увеличиха броя на тестовете в опит да овладеят коронавируса.

Броят на заразените индийци в национален мащаб е 528 859, а починалите са 16 095. В момента Индия е на четвърто място в света в класацията на най-засегнатите държави, след САЩ, Бразилия и Русия.

Вчера се били тествани общо 231 095 души, съобщи индийският съвет за медицински изследвания - над двойно повече от тестовете, извършвани в рамките на 24 часа преди месец. Правителствата на Делхи (със статут на национална територия) и щатите Махаращра и Утар Прадеш обявиха, че през следващите седмици ще увеличат тестовете. Индийските градове се оформиха като огнища на коронавируса, а начело в списъка са Мумбай, Делхи и Ченай (бивш Мадрас).

Сред най-тежко засегнатите са Махаращра и главният му град Мумбай. Главният министър Удхав Такерай обяви днес, че частичната карантина ще продължи, но постепенно ще бъде облекчавана, за да има по-голяма икономическа активност.

Бръснарниците и салоните за красота в щата започнаха да отварят от днес, но са въведени строги мерки за здравна безопасност.

От гражданите се иска да не се отдалечават на повече от 2 километра радиус от домовете си, съобщи говорител на полицията в Мумбай. Напускането на този район се позволява само на пътуващи до работните си места и при медицинска спешност.

През последните дни скочи и броят на случаите в Бенгалуру. От 5 юли в неделните дни няма да се позволява никаква дейност извън услуги и доставки от първа необходимост, съобщи правителството.

16:00 ч.: Ситуацията в Румъния

Още 291 случая на заразяване с новия коронавирус са установени в Румъния през последните 24 часа, с което общият брой на заразените в страната достигна 26 313 души, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Групата за стратегическа комуникация. Под интензивни медицински грижи са поставени 217 пациенти.

Излекуваните от COVID-19 в Румъния са 18 814. На национално равнище са обработени 694 909 теста. През последните 24 часа са починали 23 пациенти с потвърдена диагноза COVID-19, съобщава още Групата за стратегическа комуникация. Починалите са на възраст от 40 до над 80 години и са имали придружаващи заболявания. Общият брой на смъртните случаи с потвърдена коронавирусна инфекция в страната е 1612.

15:00 ч: Коронавирусът е риск за икономиката на Китай

Китайската централна банка заяви днес, че икономическият растеж на страната е изправен пред предизвикателства заради пандемията от коронавирус въпреки признаците на подобрение на фона на възобновяването на бизнес активността в страната, предаде Ройтерс.

В съобщение централната банка посочи, че ще продължи да насочва лихвите надолу като използва пълния потенциал на реформите и ще укрепи финансовата подкрепа за малките и средни предприятия, както и за частните компании. Финансовата институция направи изявлението, след като проведе сезонното си заседание на комитета по парична политика на 24 юни.

10:00 ч: Рекорден брой на заразени в Чехия от 8 април насам

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса за последните 24 часа в Чехия беляза рекорден ръст от 8 април насам. За последното денонощие новозаразените са 260, показват данни на чешкото здравно министерство, предаде Ройтерс. Това е тройно повече в сравнение с данните от четвъртък, когато новозаразените бяха едва 93.

Общо в страната с население от 10,7 милиона души има 11 298 случая на зараза и 347 смъртни случая от COVID-19. Здравни представители казват, че рязкото повишение в новите случаи на зараза може да се дължи на по-интензивното тестване в местни огнища на инфекцията.

8:00 ч: Заразените в САЩ вече са над 2,5 млн., Майк Пенс отмени събития

Заразените с новия коронавирус в САЩ вече са над 2,5 милиона, сочи преброяване на американския университет "Джон Хопкинс", който води статистиката въз основа на официална информация, предаде Франс прес.

Към 17:30 ч местно време вчера (23:30 ч. българско време) в САЩ са били потвърдени 2 500 419 случая, съобщава намиращият се в Балтимор университет.

Пандемията засяга особено тежко южните щати на страната. Най-голям брой заразени е отбелязан в щата Флорида, с 9585 нови случая и 24 починали за деня. Според губернатора Рон Десантис вирусът се е разпространил най-вече сред младежите, които се отказаха от плажовете и нощните забавления в името на спазване на карантинните мерки.

Според преброяване на АФП починалите в САЩ са 125 255. Общо броят на жертвите по света е над 495 000, при близо 10 милиона заразени.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отмени планирани предизборни прояви в райони, засегнати тежко от коронавирусната епидемия. Отменените събития следващата седмица прояви са Флорида и Аризона поради "голяма предпазливост", съобщи представител на предизборния щаб на Доналд Тръмп и Майк Пенс.

Щатите Джорджия, Невада и Южна Каролина също обявиха вчера рекордно високи равнища на нови случаи на зараза за 24 часа.
Въпреки отмяната на събитията Пенс ще посети щата Флорида, потвърди Белият дом. Той ще се срещне с губернатора Рон Десантис. 

7:30 ч.: Седмичен рекорд на ръста на пациенти с COVID-19 в Бразилия

Бразилия отбеляза 38 693 нови случая на заразяване с коронавируса за последните 24 часа, с което общият брой на заразените достигна 1 313 667, предадоха Ройтерс, като цитират информация на министерството на здравеопазването.

За последния ден са регистрирани и нови 1109 смъртни случая. Общо жертвите на новия коронавирус в страната са 57 070.

Според сводката на министерството на здравеопазването за последната седмица са открити рекордните 246 088 нови случа. Този показател беше относително стабилен за около две седмици в началото на месеца, но от средата на месеца започна да расте. Броят на смъртните случаи обаче отбеляза спад.

Най-тежка е епидемиологичната обстановка в югоизточния бразилски щат Сао Пауло и едноименния мегаполис, който е негова столица. В региона са отбелязани 265 518 заразени, от които са починали 14 263.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.