Еврокомисията одобри пренасочването на над 20 милиона евро за кохезия към здравеопазването в България, съобщиха от централата на институцията.

С парите ще бъде засилен отговорът на здравния сектор у нас на коронавируса.

Благодарение на това прехвърляне Министерството на здравеопазването в България ще може да закупи ново първокласно медицинско оборудване, животоспасяващи медикаменти и лично защитно облекло за медицински заведения. Става дума да 377 респуратора, над 2 милиона маски и 177 000 теста.

Гъвкавостта е за изключителни случаи и е в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК). Парите, за които става дума, са от непохарчените ресурси от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Те са по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Чрез тази програма ЕС вече инвестира 71 милиона евро за подобряването на ефикасността и достъпността на спешната медицинска помощ в България. Това стана благодарение на ремонтирането и модернизирането на спешни отделения в цялата страна (на над 230 места)  и закупуването на 400 нови линейки, много от които са използвани за спешна помощ.