Президентът на Косово Хашим Тачи е обвинен във военни престъпления от специален международен прокурор в Хага, предаде Би Би Си.

Г-н Тачи и девет души "носят наказателна отговорност за близо 100 убийства", изтезания и отвличания, заяви прокурорът.

Обвиненията, които обхващат войната за независимост на Косово срещу Сърбия, трябва да бъдат потвърдени от съдия в Специализираните камари за Косово, преди да бъдат обявени официалните обвинения.

Президентът отхвърли всички обвинения.

В съобщението си Специалната прокуратура заяви, че е внесла обвинителен акт в 10 точки до Специализираните камари, които са базиран в Хага съд, който може да работи и в Косово и разглежда дела за престъпления извършени от бившата Освободителна армия на Косово (УЧК)..

"Обвинението е само обвинение. То е резултат от продължително разследване и отразява решимостта на Специалната прокуратура да докаже всички обвинения извън разумното съмнение", се казва в съобщението.

Обвиненията за трафик на органи срещу УЧК - бунтовническото движение, което Тачи ръководеше - бяха изложени за първи път от бившия прокурор на трибунала за военни престъпления в Хага Карла дел Понте през 2008 г. 

Правителството на Косово гневно отрече обвиненията, като ги нарече "неоснователни и клеветнически" преди публикуването на доклад през 2011 г.

Тачи е на власт в Косово от края на войната - последно като президент.

Войната за независимост през 1998-2000 г. взе повече от 10 000 жертви и приключи едва след 78-дневната военновъздушна кампания на НАТО.

Косово обяви независимостта си през 2008 г., която Сърбия все още не я признава. Белград разглежда Косово като своя отцепила се провинция. 

Тачи трябва да замине за Вашингтон за планирани разговори с ръководството на Сърбия в Белия дом в събота.