Джихадисти от Ислямска държама (ИД) разстреляли 600 затворници в иракския град Мосул.

Това съобщава правозащитната организация Хюмън райтс уоч, като цитира разкази на оцелели от клането. Кървавата баня се разиграла на 10 юни, но от Хюмън райтс уоч огласиха подробностите едва днес.

След като превзели затвора "Бадуш", ислямистите разделили осъдените на шиити и сунити. След това те накарали над 600-те шиити да коленичат над един пролом и започнали да ги разстрелват с картечници и автомати. Свидетелствата дошли от 15 затворници, оцелели по чудо, като се престорили на мъртви.

"Те ни казаха: "Всеки да си вдигне ръката и да каже номера си". Аз бях номер 43. Чух ги да казват 615, след което един мъж от ИД каза: "Тази вечер ще похахнем добре". Друг мъж зад гърба ми попите: "Готови ли сте?" Друг му отвърна с "да". Започнаха да стрелят по нас с картечница подред на номерата". Това разказва оцелял шиит, пожелал да бъде назован само с инициалите А. С.

Спасилият се А. С. разказва патилата си.

 

"Един куршум ме уцели в главата и паднах на земята. Друг патрон ме удари в ръката. Бях в безсъзнание за около 5 минути. Мъжът до мен се просна на земята с дупка в главата, след като куршумът беше минал през нея. Преди стрелбата да започне, успях да целуна мъжете от двете ми страни, защото знаехме, че ще умрем. След като се сбогувахме, целунах снимката на дъщеря си и се помолих на Аллах да ме спаси заради нея, защото нямаше кой да се грижи за нея, ако си отида", казва оживелият Х. К.

Стрелците си тръгнали, но се върнали при телата, след като видели, че един мъж се изправя и тръгва да бяга. Свършили им обаче патроните и те не могли да застрелят всички живи. Затова подпалили купищаа с тела.

Сунитите и християните от затвора в Мосул били откарани в неизвестна посока, където били държани няколко дни. Първата вечер джихадистите отделили между 50 и 100 души, които само се представяли за сунити, но всъщност били шиити, и повече не ги върнали. Три дни след това бойците от ИД освободили всички християни и сунити, като ги върнали в Мосул.

Пазачите на затвора го напуснали вечерта, преди зжихадистите да пристигнат. Затворниците не получили тогава нито храна, нито дори вода.