Правителството прие решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Той се позова на увеличаването на положителните проби.

Ананиев даде и конкретни данни за увеличението на заразата, като поясни какво е било съотношението между взетите проби и положителните проби през последните четири седмици.

От 26 май до 9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби, а през последните две седмици по близо 2000 на ден. До 9 юни броят на инфектираните е средно 26 на ден, а от 10 до 23 юни се повишава до 84.

"Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100. Това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус. Има увеличение и на броя на заразените лица медицински персонал - 371 души", каза министърът.

Той изтъкна, че нови или стари тежки мерки няма да се въвеждат, а ще се заложи на тези, които се прилагат и сега.

"Това е забрана за влизане на територията на страната, хигиена на ръцете, физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и дистанционна форма на работа. Ограничаване на събирането на групи хора. Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват", заяви здравният министър.

Премиерът Бойко Борисов също коментира развитието на епидемията.

"Целият свят е на принципа проба-грешка. Тук е истинската дилема", каза Борисов.

Той изтъкна, че сериозните мерки са вършили работа, но са създали и напрежение у обществото, въпреки че у нас те са били възможно най-леки.

"Поетапно отворихме всичко. Умолявахме да се спазва дисциплина. Нашите футбнолисти играят пред публика. И какво направи публиката? Струпва се без маски. Ако така продължат, ще затворим стадионите. Явно когато направищ жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките, да се забавляват, видяхте какво стана. Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определените правила. За радост броят на оздравелите нараства главоломно. Третираме с най-добрите медикаменти заболелите", каза Борисов.

Той припомни, че е имало специалисти, които твърдели, че коронавирусът ще отмине през лятото.

"Не само не отминава, а ни заля. Заразяват се хората, както и през зимата", каза Борисов.

Но пак изтъкна, че и оздравелите са все повече.