• COVID-19 отмени много резервации за почивка, промени много планове, затвори много хотели за сезона. Справи ли се светът с пандемията – експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т.нар. три "Д" – дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да прекарате заслужената си лятна почивка, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация?
  • Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за почивка на къмпинг, бунгала, къщи и вили за гости и др. Днес разговаряхме с Павлина Палаханова, собственик на вила "Айя", за да ни разкаже за работата в условията на COVID-19 и за предимствата на къщата за гости в планината, в т.ч. през лятото, когато традиционно всички се отправяме към плажа.

"Вила "Айя" се намира на 650 метра надморска височина, в края на село Смочево, на 15 км. от Дупница, на 70 км от София и на 20 км от Благоевград. През лятото мястото е подходящо за екскурзии, пикник и разходка сред прохладата на планината, а през зимата - за зимни спортове. Построена е и функционира от началото на 2012 г.

- Г-жо Палаханова, как пандемията се отрази на вашия бизнес?

- Отрази се, и то много сериозно. Къщата беше затворена за времето на извънредното положение, респективно не можеше да се посещава. След отпадането на карантинните мерки започна да функционира нормално почти веднага.

- Как оцеляхте за това време без приходи, но с разходи по поддръжката на вилата?

- Благодарение на спестявания.

- Нормализира ли се ситуацията? Каква е разликата спрямо същия период на миналата година?

- Към момента нямаме отменени резервации, почти всички уикенди са заети - до края на септември. През седмицата обаче няма голяма заетост. Отдаваме това на липсата на традиционните за други години тийм билдинги, които при сегашните условия просто не се организират. Много компании все още предпочитат да държат служителите си на физическа дистанция, т.е. да работят "хоум офис".

- Какви хигиенни мерки предприемате вие?

- Спазваме всички предписания. Извършваме редовна дезинфекция, а когато гостите си отидат след прекарания уикенд, през седмицата имаме достатъчно време, за да направим още една качествена дезинфекция със съответните препарати. Не сме наемали допълнителен персонал за целта, извършваме я ние.

- Когато хората се обаждат за резервация, интересуват ли се ще има ли и други групи в къщата?

- Даваме под наем цялата вила, която е с капацитет 20 места, и това изключва засичането на различни компании. Хората идват за уикенда и си тръгват. Може да са роднини, които празнуват рожден ден, може да са колеги или просто приятелски комании.

- Какви според вас са предимствата на настаняването в тип къща за гости пред хотелското настаняване?

- При сегашните условия - огромни. Избягваш нежелани контакти, които неименуемо ще се случат при едно хотелско настаняване - на рецепцията, в ресторанта, край басейна... Но най-вече това, че сам подбираш компанията си, подбираш всички хора, с които ще живееш за определен период от време на едно място. Не можеш да резервираш цял хотел...

Конкретно за лятото много хора предпочитат планината пред морето, а дори и тези, които предпочитат второто, пак търсят къщи за гости като нашата, защото това е своеобразен начин да разчупят всекидневието и стереотипа "лято на море".

- Когато излезеш от вилата, какво можеш да видиш в района?

- О, много неща - Рилския манастир и пещерата на св. Иван Рилски, Стобските пирамиди, Руенския манастир, Сапарева баня е близо - за любителите на СПА, язовир "Калин", има екопътеки в района. Да не забравяме курорта Паничище, както и местната забележителност, както се шегуваме - винарната "Меди Вали", от която гостите ни често си купуват вино директно.