Един от най-добрите ни биатлонисти - Красимир Анев, обяви на пресконференция, че спира със спорта. Причината - не може повече да търпи "репресиите" към него от страна шефката на федерацията, олимпийската шампионка Екатерина Дафовска.

Европейският шампион за миналата година и призьор от много състезания 16 години е част от националния отбор и би искал да продължи, но заяви на пресконференция в Пресклуб "България", че не може да издържа на отношението от страна на Дафовска.

На брифинга бяха личният му треньор Георги Фъртунов и кинезитерапевтът Димитър Калъчев.

Конфликтът датира от 2013 г, след като Анев отказва да работи под ръководството на националния треньор Николай Захаров и оттогава се подготвя само с Фъртунов.

„Благодарен съм на Министерството на спорта, че дава възможност на елитни състезатели да могат да водят индивидуална подготовка, каза Анев. - Съхраних се като състезател през тези 7 години. Издържах седем години, но не мога повече да работя с председателя на федерацията. Това е положението.“ 

За този период той е "понесъл удари", като например забавяни премии по цяла година, покупка на патрони с лични пари, много по-нисък бюджет отколкото на другите състезатели на принципа "за едни има пари, за други няма", както и много публични словесни нападки.

Анев твърди, че многократно е задавал въпроси към Управителния съвет на федерацията по време на заседания и не е получавал отговор. Въпреки това той няма да каже и една лоша дума срещу останалите от ръководството. Каза, че като малък се е възхищавал от Дафовска, снимал се е нея и това са били едни от най-хубавите му спомени. 

"Искам да си получа премията, която съм заработил с честен труд, емоционално продължи биатлонистът. - Имам семейство. И чакам. Това е наглост! Аз съм нещо като мазохист.

В същото време председателят на федерацията гласува премии на себе и администрацията. Те работят от понеделник до пекък от 8 до 5 часа. А аз съм по лагери цяла година и не си виждам детето. Това ли заслужавам?!"

На 23 април с обаждане от генералния секретар на федерацията на Анев му е съобщено "ултимативно", че или трябва да продължи тренировките в националния отбор с новите руски треньори, които се очаква да пристигнат, или повече няма място за него. На същата дата на личния му треньор Фъртунов и кинезитерапевта Калъчев е съобщено, че ще бъдат уволнени.

Идването на новите специалисти се забавя поради ограниченията за пътуване. Все пак започва лагер за националния отбор в Белмекен и седмица по-рано Анев получава предложение за нов договор, който трябва да подпише в рамките на няколко дни. Той не успява да се свърже със своя юрист за краткото време, а има и смущаващи клаузи ("нарушаващи човешките права" по думите му), за които търси обяснение от федерацията, но напразно. Не подписва договора, не се присъединява и към лагера. Продължава да тренира всекидневно, както досега.

Казва, че опитал да изглади отношенията, но напразно. Бил "изнудван".

"Няма пари, няма пари - все това чувам. А отборът пет месеца отсяда в елитни хотели, докато ние сме на Белмекен и екипът ми хвърля сняг по пистата. За едни има, за други няма", добави един от елитните ни спортисти.

На 19 май на заседание на УС екипът на Анев е освободен от работа официално.  

„Мотиви няма. Не ми бе предложена алтернатива. Сега съм на трудовата борса, рече треньорът му Фъртунов. - Огромна е отговорността да работиш с най-елитния състезател. Какво значи обединение в националния отбор? Краси е с най-голям принос в щафетите на големи първенства и на неговите резултати се дължат 1/3 от точките за Купата на нациите.“

„Да си мълчи. Ако надигне глава, чакат го репресии. Всеки, който е на различно мнение, е репресиран жестоко. Няма бъдеще повече за мен.“ 

Такъв съвет би дал Красимир Анев на всеки състезател след него.

Дафовска отговори пред БНР.

„Еднолично никоя федерация не се управлява, защото аз имам 9 души управителен съвет, обясни тя. - Този управителен съвет взима всички решения. Никога те не се взимат еднолично. Това, че ме обвинява директно мен, не ме учудва. Той още 2013 година заяви желанието си да се готви извън отбора. Проблемите започнаха оттогава, когато тръгна срещу треньора.“

„На 23 април Управителният съвет взе решение да освободи абсолютно всички треньори от всички щабове. И то с едномесечно предизвестие, докато се реши кои ще бъдат следващите. След като получихме отговор от руснаците, че ще дойдат, тогава се взе решението за обединение на отбора.

Това защо Краси не желае да се включи в отбора, е негово виждане. От една седмица се опитваме да се свържем с него. Той не си вдига телефона. Не отговаря на обажданията на генералният секретар, на треньора, който в момента е на Белмекен с отбора. Аз нямам лично отношение към Красимир Анев, той има лично отношение към мен“, изказа своята истина Дафовска.