Световна среща на върха и концерт ще бъдат кулминацията на започналия в началото на май маратон за поемане на ангажименти за дарения в борбата с коронавируса.

Новината бе съобщена от централата на Еврокомисията. Събитието ще се състои на 27 юни.

Целта е да бъде събрано допълнително финансиране за разработването и осигуряването на ваксини, тестове и лечение на COVID-19.

Инициативата „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“ е съвместно начинание на ЕК и международната организация за застъпничество „Гражданин на света“.

Концертът ще бъде излъчен вечерта на 27 юни, а негов водещ ще бъде актьорът Дуейн Джонсън. Ще пеят „Колдплей“, Шакира, Майли Сайръс, Джъстин Бийбър, Куейво и други изпълнители.

Специално участие ще имат футболната легенда Дейвид Бекъм, актрисата Шарлийз Терон, комикът Крис Рок, актьорът Форест Уитакър и редица други звезди. Някои от тях ще направят изказвания на срещата, чийто домакин е председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Думата ще вземат също Мелинда Гейтс – съпруга на Бил Гейтс и съпредседател на едноименната фондация, Дерик Джонсън – председател на американската Национална асоциация за напредък на цветнокожите (НААКП) и други.

В Европа концертът ще бъде излъчен по програмите ARD, Canal+ Group и RTVE, в Канада – по Bell Media, CBC, Citytv и Global TV, а в САЩ – по NBC и iHeartMedia.

Той може да бъде гледан и в сайта на Еврокомисията за глобалния отговор на коронавируса, както и в нейните акаунти в социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube.