За последното денонощие в България са установени 81 нови случая на коронавирус, а трима души са починали, съобщи в 00:00 часа днес Националният информационен портал.

С тях всичко потвърдените случаи у нас стават 3775, а починалите са общо 193.

За последните 24 часа са направени 2371 теста, с които те стават всичко 114 854.

Хоспитализирани са 314 души, от които 17 са в интензивни отделения.

Излекуваните са общо 2008, от които 67 - през последното денонощие.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира тази сутрин пред бТВ, че вирусът е още сред нас и трябва да се съобразяваме с него.

„Има определени групи, чието поведение е малко по-различно, например тези, на които отвориха дискотеките. Те са млади, не се притесняват и тяхното поведение е малко по-свободно. Втората група са тези, които не знаят – слабо образовани и с различна култура. Това са рискови групи, към които трябва да подходим с информираност и със споделяне на информация“, каза той.

„Някои индивиди могат да заразяват много други, както се случи в религиозната общност в Перущица. Няма значение дали заразеният ще бъде един или повече, важно е мерките да се спазват“, добави Симидчиев.

Новият коронавирус не се влияе от температурните разлики, затова предпазните мерки не бива да бъдат забравяни през лятото, предупреди лекарят. Той посочи, че кръвната група влияе върху протичането на заболяването, причинявано от новия коронавирус.

„Кръвната група се определя с едни рецептори по повърхността на клетките. Точно, както нашият имунитет реагира на околната среда. Нашият имунитет зависи от кръвната група“, каза той.