Англиканската църква и британската централна банка - Банк ъв Ингланд, поднесоха извинения за това, че в миналото техни представители са имали отношение към търговията с роби, съобщи вчера лондонският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Проучване на Юнивърсити колидж в Лондон показва, че служители на двете институции са извличали изгода от търговията с хора.

Според изследователите става дума за стотина духовници, шестима гуверньори и четирима администратори в банката, получавали доходи от търговия с роби.

Юнивърсити колидж е събрал данни за 47 000 души, които след приемане на закона за отмяна на робството са получили от правителството компенсации на обща стойност 20 милиона лири (2,4 милиарда лири по днешен курс).

Говорител на църквата каза, че фактът, че духовници са участвали активно в тази търговия и са се възползвали от нея, е източник на срам.

Банк ъв Ингланд никога не е участвала пряко в търговията с роби, но е наясно с непростими действия, предприети от бивши гуверньори и администратори, и поднася извинения, каза говорител на институцията.

Банката обяви, че ще свали портретите на бивши свои ръководители, които са се занимавали с такава дейност.

В Канада намазаха с черна боя паметник на Пиер Трюдо 

Неизвестни лица са нацапали с черна боя паметник на бившия министър-председател на Канада Пиер Елиът Трюдо, издигнат в парк в град Вон, край Торонто, съобщи вчера телевизия Си Би Си, цитирана от ТАСС. Полицията издирва вандалите.

След началото на протестите срещу полицейското насилие в САЩ в Канада също започнаха аналогични акции, в една от които - на 5 юни в Отава, участва и сегашният премиер Джъстин Трюдо, син на Пиер Трюдо. Заедно с протестиращите той коленичи в памет на починалия след полицейски арест в Минеаполис Джордж Флойд.

В Канада се появиха петиции за преразглеждане на имената на улици и дори на градове, наречени в чест на политически дейци от миналото, свързани по някакъв начин с робството.

По-рано в Канада многократно са били осквернявани паметници на първия премиер на страната Джон Макдоналд (1815-1891), смятан от активисти за "архитект на геноцида срещу коренното население".

Пиер Трюдо е бил премиер на Канада през 1968-1979 и 1980-1984 г., припомня БТА.

Сан Франциско махна статуя на Христофор Колумб 

Предизвикала полемика статуя на генуезкия мореплавател и търговец Христофор Колумб в Сан Франциско беше премахната, след като протестиращи изразиха безпокойство, че тя е символ на потисничество, предаде ДПА, цитирана от ДПА.
Двутонната статуя, издигната през 1957 г., беше демонтирана вчера от общинския съвет на града. Преди това тя беше взет на мушка от протестиращите срещу расизма, а през последните години беше и обект на вандалски прояви, съобщава в. "Сан Франсиско кроникъл".
В публикация в Туитър общинският съветник Катрин Стефани нарече премахването на статуята "необходима стъпка" и добави, че паметникът е олицетворение на "болезнените основи", на които почива историята на САЩ.

"Робството, подчинението и завоеванието трябва да бъдат заклеймени от всички нас. Статуята беше израз на една измислена, благовидна версия на нашата история, отдаваща почит към конкретната личност, но същевременно пренебрегваща травмата, причинена от действията й", каза Стефани.

Миналата седмица статуя на Колумб в Бостън беше обезглавена. Друга, този път в щата Вирджиния, беше подпалена и хвърлена в езеро.
Колумб е един от първите европейци в Новия свят и често е посочван като откривателя на Америка, отбелязва агенцията. Историци и правозащитници обаче критикуват Колумб, че е поробил коренното население на континента.