„Искам да видя Съвета на ЕС да вземе необходимото решение да приветства страните, очакващи членство в Шенгенското споразумение“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя говори пред Европарламента на дебат за ситуацията в Шенгенското пространство след избухването на пандемията от COVID-19.

Той съвпадна и с 35-ата годишнина от подписването на договора – 14 юни 1985 г. в едноименното селце в Люксембург, намиращо се на границите с Франция и Германия (тогава ФРГ).

България от години насам очаква да бъде приета в Шенген. Същото се отнася за Румъния, Хърватия и Кипър.

Заради коронавируса повечето страни членки на Шенгенското споразумение върнаха контрола по  вътрешните граници. Еврокомисията препоръча той да отпадне до 30 юни. След това предстои разхлабване на мерките и по външните граници.

„Шенген значи свобода. И се основава на взаимно доверие. Това е най-доброто постижение на Европа. Когато се създаде, имаше милиони европейци, които дори нямаха правото свободно да напускат собствената си страна. Последните няколко есеца ни припомниха как изглежда Европа без свободно движение“, каза Илва Йохансон.

България също беше от затворените страни. Интересното е, че точно когато се подписва Шенгенското споразумение у нас е заповядано да се засили охраната на границите заради зачестилите случаи на бягство.

Свободата не трябва да се приема за даденост, предупреди Йохансон. Тя трябва да бъде защитавана всеки ден, за да бъде спасен европейският проект.

Еврокомисарят предлага и алтернатива на евентуално повторно връщане на граничния контрол при извънредни случаи като втора вълна от пандемията. Това биха могли да бъдат засилени полицейски проверки в граничните зони.

Редица депутати изказаха мнение, че Румъния и България трябва да бъдат приети в Шенген, защото изпълняват всички необходими критерии.

Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) обвини в „абсолютно неадекватно поведение“ правителствата на страни като Германия и Нидерландия. По думите му  България, Румъния и Хърватия  са извън Шенген, защото са притиснати от свои вътрешни проблеми.

Същевременно той заяви, че не правителствата на страните членки на ЕС и Шенген са сгрешили с реакцията си, като са възстановили граничния контрол, без да се координират помежду си. Сгрешила е Еврокомисията, която се е провалила в охраната на границите с неадекватното си поведение.

„За да има сигурни вътрешни граници, трябва да има строго охранявани външни граници. Няма как да искате стотици хиляди нелегални имигранти да идват тук необезпокоявани и да имате сигурни вътрешни граници“, отбеляза Джамбазки.