Българите не са информирани какви са мерките на Европейския съюз за борба с коронавируса, макар мнозинството да остават проевропейски настроени. Не са малко обаче тези, които считат, че демокрацията не е ефективна при справяне с подобен тип кризи.

Това сочи проучване на общественото мнение на "Галъп интернешънъл" по поръчка на фондация "Конрад Аденауер".

Целта на проучването е да разбере какви са ценностите и обществените нагласи на българите по време на кризата с пандемията от COVID-19. Става ясно, че мнозинството от българите не са добре информирани за мерките на ЕС, като 21,8% са "напълно неинформирани", а близо половината анкетирани се поставят в средата на въпроса, градиран по скала от 1 до 5. Едва 15,5% са "напълно информирани", отчитат от "Галъп". Това личи от въпроса дали одобряват или не мерките на ЕС.

Хората са разделени и по въпроса дали е по-ефективно ЕС да действа обединено срещу вируса, или България да води борбата самостоятелно - 51% и 46% съответно. Това може би е свързано и с гледната точка на 80,7 на сто от българите, според които ограничаването на епидемията е отговорност на всеки отделен гражданин.

Въпреки това обичайната позитивна нагласа към Европа не е намаляла. Според 64% от анкетираните подобни ситуации сочат, че ЕС ни е нужен. Притеснително, но не необичайно е това, че 39,7 на сто смятат демокрацията за неефективна форма на управление в подобни кризисни ситуации. На обратното мнение са 48,1% от анкетираните, а 12,2% нямат мнение.

Ръководителят на фондация „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер коментира резултатите така:

"Явно в кризата е доста силно изразено желанието за "силен лидер", въпреки че българската демокрация досега се справя сравнително добре със ситуацията. Освен това и в България се наблюдава "парадоксът на превенцията": тъй като броят на заразените и починалите е относително нисък, мнозина считат, че някои от предпазните мерки вече не са необходими. Само че вирусът и в България все още не е победен."

Показателен е фактът, че мнозинството анкетирани одобряват европейската финансова помощ за подкрепа на освободените служители или самонаети лица и за изследвания за ваксина. Вътрешните мерки не са толкова популярни, като най-одобряван е т.нар. "зелен коридор" за свободно пазаруване на хората над 60 г. в сутрешните часове и затварянето на граници за туристи от държави извън ЕС. Голям дял одобряват облекчаването на мерките срещу пандемията, много - и пълното им премахване.

Това съвпада с позицията на 78% от анкетираните, че ситуацията в България в момента е "по-скоро спокойна". Същевременно според 47,3% влиянието на кризата върху икономиката ни ще бъде "сериозно и дълго". Други 24,6% смятат, че ударът ще е сериозен, но ще отмине бързо.

Българите остават с усещането, че има повече фалшиви новини и дезинформация покрай пандемията. Същевременно над 3/4 - 75,1% - считат за най-важен подход това "да сме солидарни и да си помагаме".От "Галъп" коментират, че възрастта на респондентите влияе сериозно на това в коя посока отиват отговорите им. Младите повече се дразнят на мерките, възрастните са по-загрижени за здравето си и по-склонни да търпят ограниченията. 


Изследването е проведено по поръчка на фондация „Конрад Аденауер“ в периода между 27 май и 2 юни 2020 г. сред 1000 пълнолетни българи и е представително за населението на страната. Метод на регистрация: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). 1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души на възраст 18+. Абсолютна максимална грешка  ±3,1 при 50% дялове.