657 души са заразени с коронавирус в най-големия месопреработвателен комбинат в Германия „Тьонис“. Повечето от тях са българи и румънци. Разпространението на заразата предизвика огромен политически скандал, след като премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обвини за заразата българите и румънците в предприятието, които донесли вируса от почивката си в родните места.

Това обвинение отправи първо ръководството на кланицата „Тьонис“, а после бе повторено и от премиера на провинцията Армин Лашет. Тези изказвания обаче предизвикаха огромен политически и икономически скандал. Съсобственикът на кланицата и племенник на основния акционер Роберт Тьонис написа открито писмо до чичо си Клеменс Тьонис с изрично настояване незабавно да освободи всички ръководни постове заради провала на сигурността в предприятието.

„Заради безотговорното му поведение той постави под заплаха не просто икономическото развитие на фирмата, а и живота и здравето на работниците в нея и на населението в региона. Трябва да понесе логичните последствия от това и да се оттегли от всички постове, които заема“, написа Тьонис. На негово място трябва да бъде избран човек, който може да овладее кризата възможно най-бързо и отговорно, заявява още племенникът на собственика.

Роберт Тьонис отдавна критикува публично чичо си и настоява той да се оттегли от фирмата. Причина за това е кредит от 25 милиона евро, който Клеменс Тьонис взел за фирмата, но с тях спонсорирал любимия си отбор „Шалке 04“. С тези пари трябваше да се подобрят условията за гледане на животните и повече работници да бъдат назначени на трудов договор, повтарял е многократно Роберт Тьонис. Кланицата е най-голямата в Германия с годишен оборот от 7 милиарда евро, но продължава да наема източноевропейци на граждански договор без никаква трудова защита.

Заразата е избухнала в кланицата в градчето Реда-Вайденбрюк, близо до Гютерсло. От общо 2500 работници 657 са тествани положително за коронавирус. Производството бе спряно и 7000 души в района са поставени под карантина. Детските градини и училищата в Гютесло бяха затворени само дни след отварянето им след дългата карантина, което пък провокира протестите и на гневни родители. Те също настояват кланиците да поемат отговорност за случилото се и организираха протест пред офиса на фирмата.

Истинска политическа буря предизвика и изказването на премиера Армин Лашет. Политици от всички партии го обвиниха в расизъм и поведение а ла Тръмп.

„Вместо да провокира омраза срещу българите и румънците очаквам от Лашет да поеме отговорност“, заявиха представители на социалдемократите и на Зелената партия.

„На Лашет българите са му виновни, че няма да стане канцлер“, подигра се комикът Ян Бьомерман.

„Всички помним, когато българите и румънците донесоха вируса от ски курортите в Австрия“, коментираха с ирония германци в социалните мрежи. Сега остава само да поиска компенсация от България и Румъния и вече е достигнал напълно идола си Тръмп, гласят други коментари.

Заради зачестилите случаи на зараза сред работниците в кланиците в Германия профсъюзите настояха да се подобрят условията им на труд. Това обаче срещна отпор от представителите на консервативния ХДС в Бундестага.