"Ако сме правова държава би трябвало да следваме закона. Законите се пишат преди да се случи нещо. Ако се пишат след като се случи нещо това не са закони, те са декрети в стил Владимир Илич Ленин". Това каза банкерът Левон Хампарцумян пред Нова ТВ. Така той коментира промените в законодателството, които ще бъдат обсъдени днес в парламента, с които се отлага фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). "50% популизъм, 50% наивизъм". Така Хампарцумян коментира идеите на депутатите за промени в закона.

Банкерът припомни, че дори КТБ да заработи отново тя много бързо отново ще има проблеми с ликвидността, тъй като всички вложители ще си изтеглят парите от нея.  Според него тогава отново ще трябва да се наливат пари, а това не може да продължава до безкрай. Той смята, че банката трябва да се обяви в несъстоятелност.

"Ако Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира това няма да се отрази на бюджета. Спасяването й ще струва милиарди". Това каза пред Нова ТВ икономистът Георги Ангелов. Според него депутатите смятат, че като променят закона ще спасят КТБ, но това е невъзможно. "Банка, която има 70% лоши кредити и са необходими 4,8 млрд. лв. за да се оздрави не се спасява с думи в закон. Тя е във фактически фалит", обясни Ангелов. Според него това е все едно парламентът да се опита да промени закона за гравитацията. "Фондът за гарантиране на влоговете са самофинансира от банковата система. Единственият начин КТБ да се спаси е външен ивеститор да даде 5 млрд. в брой", обясни Ангелов.

Според Емил Хърсев обаче фалитът на банката е най-скъпия вариант, защото ще има загуби за бюджета, както и предприятия, които ще фалират. Според него парламентът прави отсрочка на фалита, за да се даде възмжност да дойдат външни средства. Хърсев смята, че този вариант ще е по-евтин. Хърсев заяви, че Оманският фонд, който се очаква да инвестира в КТБ, не е офшорка, каквито информации се появиха.