14:55 ч.: Израел регистрира най-големия брой нови случаи от почти два месеца 

Израел съобщи днес за 299 нови случая на коронавирус, което е най-големият брой заразявания за едно денонощие в страната от почти два месеца, предаде ДПА.
Според здравното министерство досега в Израел са регистрирани общо 19 637 заразявания с коронавирус. Възстановили са се 15 459 пациенти, а 303 са умрели.
Израел има сравнително ниско ниво на заразяване с коронавирус и особено малка смъртност. Случаите на COVID-19 обаче започнаха да се увеличават, откакто страната значително облекчи ограничителните мерки.
През миналия месец броят на новите заразявания на ден намаля до четири, но през последните седмици започна последователно да се увеличава, след като страната стана доста по-отворена, а голяма част от населението изпадна в успокоение.
Парламентът поднови снощи извънредните мерки като носенето на защитни маски на обществени места.
През миналия месец Израел отново отвори училищата, но впоследствие много от тях затвориха заради нарастване на случаите на коронавирус сред учениците и учителите.
Страната бързо наложи строга карантина в средата на март, но и бързо я отмени - училищата отново отвориха на 17 май, а след десетина дни същото направиха хотелите, басейните и ресторантите.


14:31 ч.: Чешките депутати - отново с маски след среща с пражкия заместник-кмет, който се е оказа заразен 

Членовете чешката Камара на депутатите отново се явяват от днес на заседания с предпазни маски по препоръка на председателя на камарата Радек Вондрачек. Мярката е въведена, след като вчера в сградата на парламента се е състояла среща със заместник-кмета на Прага Петер Хлубучек, който се е оказал заразен с коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на чешко радио.
Медици се опитват да установят с кого е контактувал Хлубучек през последните дни, включително с кои депутати. Тези лица трябва да бъдат поставени под двуседмична домашна карантина, каза председателят на долната парламентарна камара.
Хлубучек сам обяви пред репортери, че е тестът му за наличие на вируса и положителен. Очаква се под карантина да бъде пратено цялото ръководство на пражкото кметство начело с кмета Зденек Хржиб.
Денонощният прираст на новозаразените в Чехия е под 50 за трети пореден ден; общият брой случаи с коронавирус е достигнал към днешна дата 10 112. От Ковид-19 са починали 332 души, а оздравелите са 7 360.


13:21 ч.: Над 6,4 милиона германци свалиха приложението за проследяване на заразени 

Над 6,4 милиона германци свалиха новото приложение за смартфони, с което ще проследяват контакти носители на коронавируса, през първите 24 часа, през които потребителите получиха достъп до него, предаде Ройтерс.
"Този мощен старт трябва да мотивира още повече граждани да участват, тъй като забавянето на разпространението на коронавируса е отборна игра", заяви германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от ТАСС.
Приложението стана достъпна за потребителите вчера. То може да бъде свалено от всеки потребител на смартфон с операционна система Андроид (Android) или Ай Оу Ес (iOS), който има профил в немскоезичните версии на интернет платформите Гугъл плей (Google Play) и Ап стор (App Store). Работата над създаването на приложението започна в началото на април, припомня ТАСС.
Принципът на работа на приложението е следният: при включен Блутут предавател на смартфоните на потребителите, които, да речем, са се наредили на опашка в магазин, приложението ще съхранява информацията за запаметените устройства на другите хора от опашката и ако някой от тях се разболее от коронавирус, останалите ще получат автоматично известие за това.
Приложението бе разработено от концерните САП (SAP) и "Дойче телеком" (Deutsche Telekom), като са дейностите по създаването му бяха отделени около 20 милиона евро от федералния бюджет на Германия.


12:14 ч.: Норвежката сьомга не е източникът на коронавируса на пекинския пазар

Китайските и норвежките власти са стигнали до извода, че норвежката сьомга най-вероятно не е източникът на коронавируса, открит по дъски за рязане на пекински пазар, заяви днес норвежкият министър на риболова Од Емил Ингебригтсен, цитиран от Ройтерс.
След среща на китайски и норвежки официални представители двете страни са заключили, че източникът на епидемията не произлиза от рибата от скандинавската страна, каза той.

"Можем да разсеем несигурността и да възобновим износа на сьомга за Китай, който в момента е спрян", заяви министърът на видеоконференция.

Доброволци дезинфекцират един от затворените пазари за храни на едро в Пекин, откъдето се предполага, че е тръгнала новата зараза с коронавирус.

12:11 ч.: Украйна регистрира антирекорд по брой на заразените за денонощие 

Украинските медици регистрираха днес най-големия досега денонощен ръст на новите заразени с коронавируса - 758, и на смъртните случаи сред болните - 31. Това заяви пред журналисти здравният министър на страната Максим Степанов, предаде ТАСС.

Пътници чакат за регистрация на киевското летища Бориспил, където в понеделник бяха подновени международните полети.


Сред новите пациенти има 43 деца и 50 медицински служители. С това случаите на заразяване в страната от началото на пандемията стават общо 33 234, посочи министърът.
Оздравелите в Украйна досега са общо 14 943, починалите болни с COVID-19 - 943.
Във връзка с новите данни зам.-министърът на здравеопазването Ирина Микичак констатира, че в Украйна "стремително расте заболеваемостта и се влошава епидемиологичната ситуация".
Министерството уточни, че по време на пандемията в страната са извършени 518 000 теста за коронавируса - обхванати са 1,2 процента от населението по списъчни данни на официалната статистика.


11:05 ч.: Президентът на Хондурас обяви, че се е заразил с коронавирус 

Хондураският президент Хуан Орландо Ернандес каза, че се е заразил с коронавирус, лекува се и ще работи дистанционно и чрез своите сътрудници, предаде Ройтерс.

"Като президент на страната и отговорен гражданин искам да съобщя, че през уикенда започнах да се чувствам някак дискомфортно и ми беше поставена диагноза, че съм се заразил с COVID-19", заяви Ернандес в реч по телевизията.
"Препоръчаха ми да почивам, но аз ще продължа да работя дистанционно и чрез моите сътрудници", каза той.

Президентът добави, че има леки симптоми, започнал е да се лекува и се чувства по-добре.
Ернандес ще остане в изолация под наблюдение, за да се прецени къде ще продължи лечението според препоръките на лекарите му, заяви правителството. Той приема няколко лекарства, сред които микродацин, азитромицин, ивермектин и цинк.
Съпругата му Ана Гарсия де Ернандес и двама негови сътрудници също са диагностицирани с коронавирус и се лекуват.
Първата дама не проявява видими симптоми и ще остане под карантина у дома, заяви правителството.
Хондурас е регистрирал 9656 заразявания от коронавирус и 330 смъртни случая.


10:00 ч.: Тръмп се позова на несъществуваща ваксина срещу СПИН

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се позова на несъществуваща ваксина срещу СПИН като доказателство, че американските учени ще успеят да разработят ваксина срещу новия коронавирус, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Това са хората - най-добрите, най-умните, най-блестящите в целия свят - и те измислиха ваксината срещу СПИН. Те измислиха много нещо", заяви в Белия дом Тръмп, визирайки американските учени.

Никой не е успял да измисли ваксина срещу СПИН или лекарство за тази болест, отбелязва Асошиейтед прес. През 2018 г. с ХИВ са се заразили близо 38 хиляди души в Съединените щати и общо около 1,7 милиона души по света.
Силните методи на лечение превръщат ХИВ в поносимо хронично състояние за голям брой пациенти, вземането на определени медикаменти срещу ХИВ всеки ден може да изиграе ролята на превенция на заразяване с вируса, който се предава при полов контакт и при инжектиране на наркотични вещества със спринцовка. Въпреки това ваксина срещу ХИВ не съществува. Няма и лекарство, което да излекува заразените с вируса, отбелязва АП.
Що се отнася до евентуална ваксина срещу новия коронавирус, Тръмп изрази увереност, че такава ще има до края на годината, въпреки че американските здравни власти предупреждават, че няма гаранция, че разработваните в момента ваксини ще се окажат успешни.


9:42 ч.: Председателят на долната камара на казахстанския парламент се зарази с коронавирус 

Уличен пункт за тестове за коронавирус в казахската столица Нур Султан.

Председателят на долната камара на казахстанския парламент Нурлан Нигматулин се зарази с новия коронавирус и се постави в изолация, предаде ТАСС.
Нигматулин "строго спазваше карантинните мерки, през последния месец работеше в дистанционен режим, не контактуваше с никого с изключение в деня за пленарно заседание. Преди всяко пленарно заседание Нурлан Нигматулин си правеше тест за коронавирус", се казва в изявление на парламентарния пресцентър.
В текста се припомня, че на 9 и 11 юни Нигматулин се е срещал с казахстанския министър на здравеопазването Елжан Биртанов.

"Във връзка с положителната проба, дадена от Елжан Биртанов, (Нигматулин) на 16 юни си направи поредния тест. За съжаление резултатът се оказа положителен."

За разлика от Биртанов, който е в болница, Нигматулин няма симптоми на заболяването COVID-19, причинявано от коронавируса.
През последното денонощие в Казахстан бяха регистрирани 350 нови заразени с коронавируса. Общият брой на потвърдените случаи в страната вече е 15 542, съобщи днес казахстанското министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.
Броят на починалите от COVID-19 в Казахстан остава непроменен - 88.
С 259 нови оздравели през последното денонощие общият им брой в страната е достигнал 9647. 


9:12 ч.: Нови 2000 жертви са отчетени в Индия през последните 24 часа 

През изтеклото денонощие са отчетени нови 2000 жертви на коронавируса в Индия и починалите от причиняваното от него заболяване COVID-19 в страната вече са общо 11 903. Това гласят съобщените днес нови официални данни, предаде Франс прес.

Медицински работник взема проба от гърлото на полицай в участък в Бангалор, Индия.

Покачването отчасти е предизвикано от "пропуски" в досегашните изчисления, засягали най-силно пострадалия град - Мумбай.
331 от смъртните случаи са били регистрирани през последното денонощие, отбелязва Асошиейтед прес.

Според някои де факто починалите от коронавируса в Индия са повече, но човешките загуби в страната все пак са по-малко, отколкото в Западна Европа или САЩ, отбелязва Франс прес.

С оглед обезкървената икономика премиерът Нарендра Моди вдигна в началото на месеца много от ограниченията, наложени заради вируса, но все още няма признаци, че епидемията в Индия скоро ще приключи.

В страната се регистрират средно към 11 000 потвърдени случая дневно и в момента те са общо 354 065, отбелязва АФП. Индия е на четвърто място в света по този показател след Съединените щати, Бразилия и Русия.

АП съобщи, че през последното денонощие в страната са били регистрирани 10 974 нови заразени.


8:53 ч.: Опасенията от втора вълна на коронавирус са преувеличени, пише Майк Пенс в "Уолстрийт джърнъл" 

Опасенията от втора вълна на коронавирус са преувеличени, пише американският вицепрезидент Майк Пенс в статия за в. "Уолстрийт джърнъл".

Пенс изтъква, че дневният брой на новите заразени с вируса в Съединените щати е спаднал до 20 000 от 30 000 през април. Вицепрезидентът на САЩ подчертава също, че броят на смъртните случаи на ден в страната е намалял до 750 през последните пет дни.

Майк Пенс

"Благодарение на лидерската роля на президента (Доналд) Тръмп и смелостта и състраданието на американския народ нашата система за обществено здравеопазване е далеч по-силна, отколкото преди четири месеца, и ние печелим битката с невидимия враг. Медиите се опитват да плашат американския народ на всеки етап от пътя и тези мрачни прогнози за втора вълна не са нещо по-различно. Ние забавихме разпространението на вируса, погрижихме се за най-уязвимите, спасихме човешки животи и създадохме здрава основа за всякакъв вид предизвикателства, с които можем да се срещнем в бъдеще. Това е причина за празнуване, а не за всяване на страх от медиите", пише Пенс.


8:39ч.: Нито един нов случай на заразяване с коронавируса в Тайланд трето поредно денонощие 

Нито един нов случай на заразяване с коронавируса не е бил регистриран в Тайланд трето поредно денонощие, съобщиха днес здравните власти, цитирани от Ройтерс.

При това в страната не е установено местно предаване на вируса вече 23 дни.

Броят на регистрираните заразени в Тайланд остава 3135. 58 от тези хора са починали, а 2996 са оздравели.


8:35 ч.: Германия съобщи за 345 нови заразени с коронавируса и още 30 починали 

Институтът "Роберт Кох" съобщи за 345 нови заразени с коронавируса и за още 30 починали от причиняваното от него заболяване COVID-19 в Германия, предаде Ройтерс.

Общият брой на заразените в страната достигна 187 184. 8830 от тези хора са починали.


7:39 ч.: Над 1200 полета от и до Пекин бяха анулирани заради ръста на новите случаи на заразяване с коронавируса

Над 1200 полета от и до Пекин бяха анулирани заради ръста на новите случаи на заразяване с коронавируса в китайската столица, съобщиха официални медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Отменени са близо 70 процента от полетите от и до двете летища на града. Общият брой на анулираните полети е достигнал 1255 към 9.10 ч. (4.10 ч. българско време).

Сестра помага на пациент, изолиран в COVID-19 отделение на пекинска болница, да си дезинфекцира ръцете.


Вчера властите в Пекин наредиха на местните жители, общо 21 милиона души, да не пътуват извън града, ако не е наложително, и затвориха училищата. Няколко китайски града и провинции вече поставят под карантина хората, пристигащи от столицата.

Днес властите съобщиха за 31 нови заразени, установени в Пекин през последното денонощие. Повечето от новите случаи са свързани с новото епидемично огнище, открито през миналата седмица на пазар за търговия на едро в югозападната част на града, посочва АП.

АФП определя установяването на над 100 заразени, свързани с пазара, като шок за жителите на Пекин, след като Китай почти овладя разпространението на новия коронавирус чрез поставяне на хора под карантина и тестване. Преди това в китайската столица не бяха регистрирани нови случаи от два месеца и животът в града почти се беше нормализирал.

Във връзка с новото огнище са установени 137 заразени. Нито един от тях не е починал, съобщи АП.


5:37 ч.: Починалите в САЩ заради коронавируса вече са повече от загубите на страната в Първата световна война 

С новите 740 смъртни случая от коронавируса, отчетени за един ден, броят на американците, починали от COVID-19, надхвърли броя на американските войници, загинали в Първата световна война, съобщи Франс прес.

По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" смъртните случаи в САЩ, свързани с вируса, към 20,30 часа вчера местно време са били над 116 850, тоест повече от американските войници, убити в Първата световна война, които по данни на министерството на въпросите на ветераните са около 116 500.

В края на април бе съобщено, че починалите от коронавируса са станали повече от американските войници, убити във Виетнамската война.

Общият брой на диагностицираните инфекции в САЩ, които са на първо място в света и по брой заразени, и по починали, е над 2,13 милиона, оздравелите са 853 500 души.


2:19 ч.: Рекордно висок брой заразени с коронавируса за един ден в Бразилия 

Бразилия отбеляза вчера тъжен антирекорд с най-голям брой нови заразени с коронавируса за един ден - 34 918 души. С тях общият брой на заразените в страната става 923 189, предаде Ройтерс, цитирайки здравното министерство. Бразилия е на второ място в света по брой заразени след САЩ.

След последните актуализирани данни, които бяха от понеделник, са регистрирани още 1282 смъртни случая от заразата, с които общият им брой достига 45 241.

Дезинфекция на летището в Сао Пауло.

Тревога от положението с инфекцията в Бразилия изрази директорът на Панамериканската здравна организация Кариса Етиен. На най-голямата страна от Латинска Америка се пада около една четвърт от около 4-те милиона случаи на заразени с коронавируса в Северна и Южна Америка и близо 25 на сто от смъртните случаи, каза Етиен и отбеляза, че засега не се забелязва забавяне на разпространението на вируса.

Регионалната организация препоръчва Бразилия и другите страни от региона да продължат да спазват строго правилата за социална дистанция и призовава отварянето на икономиките да става бавно и внимателно. Бразилският президент обаче е против мерките за социална дистанция и в много от бразилските щати бизнесът поднови работа въпреки тежката епидемична ситуация.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.