COVID-19 отмени много резервации за почивка, промени много планове, затвори много хотели за сезона. Справи ли се светът с пандемията – експертите казват „не“, но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т.нар. три „Д“ – дисциплина, дезинфекция, дистанция. И така – ако сте отговорен човек, а лете предпочитате да сте на по-хладно, стара българска мъдрост гласи, че хубавото място има в името си "баня".

Ако е имало древен туризъм в Югозападна България, неговият център със сигурност е бил Сапарева баня. Още от ранния неолит местните са познавали изворите с минерална вода в областта, която е само на 75 км от София и на 56 км от областния център Кюстендил. Най-старото име на града е Германея - заради горещите извори и най-горещия гейзер в Европа.

Гореща вода блика къде ли не в Сапарева баня, но от гейзера тя изхвърча с висока скорост и достига температура от 102 градуса.

Днес градът е център на поне няколко вида туризъм, като може да зарадва посетителите с балнеолечение, археологически забележителности от тракийско време, средновековни църкви и параклиси и е начална точка на всеки, който иска да се качи до Седемте рилски езера. За по-умерените планинари близкото курортно селище Паничище позволява и по-къси разходки.

Сапарева баня не е лишена от редица скъпи и евтини хотелчета, един-два от които с добре развит комплекс от басейни, но истински социално дистанциран туризъм може да има само на едно място тук - къмпинг "Верила".

Къмпинг в подножието на планината

"Верила" се намира на тихо и спокойно място, на неколкостотин метра от Сапарева баня, макар и технически в пределите на града. При влизане в къмпинга може да решите, че стъпвате в градина - добре поддържана зеленина, дървета и цветя рамкират 11 бунгала и няколко поляни, идеално място за къмпингуване с каравани и палатки.

Ако къмпингът бе построен в началото на тази година, човек би решил, че е специално проектиран за "социално дистанциран туризъм". Бунгалата са на почтително разстояние едно от друго, отдалечеността от града и малкият поток хора позволяват да се изолирате почти напълно от всеки друг.

Малко ресторантче осигурява приятна и достъпна българска кухня, а наличната туристическа кухня и "наземна механа" (закрита зала в такъв стил) с камина ви дават възможност да се развихрите пред печката дори по време на ваканцията. Налице е и барбекю, което може да уважите с продукти местно производство от много добрата месарница в града.

За тези, които искат да изкарат седмица-две на палатка, има ток, вода, тоалетни, бани, пералня - всичко нужно, което хем искаме да забравим, че ни трябва "на къмпинг", хем бързо ни става нужно.

Бунгала и палатки

Една от особеностите на българския туризъм е да се вземе нещо хубаво и след десетилетие то да бъде оставено в състояние, подобно на това на археологическите разкопки в околността. Собствениците на "Верила" не направиха тази грешка през последните 10 години. От някога скромните бунгалца с лек привкус на социализъм не остана нищо освен основите. Всяка година бяха ремонтирани по няколко, докато всички получиха максимално освежаване и изчистен модерен вид.

Може да се настаните в самостоятелна стая или да наемете цяло семейно бунгало. Малко извън входа на къмпинга е налице и вила "Тера", подходяща за по-големи компании с двойни и семейни стаи, оборудвана с кухня и барбекю и обособена между къмпинга и близкия спа център.

В бунгалата има хладилник, телевизор и, разбира се, безжичен интернет е налице в целия къмпинг.

Бунгалата са с цена между 16-24 лв. на човек, вилата е малко по-скъпа, но си струва.

Единствената лоша новина до края на извънредното положение е, че ако искате да си вземете домашен любимец, трябва да летувате на палатка или в каравана. За сметка на това те ви излизат по-евтино и, както вече стана ясно, всичко друго нужно е налично. Това условие ще отпадне в края на месеца.

Басейни и минерална вода

Минералната вода в Сапарева баня е известна. Наистина. Всички наоколо ще ви го кажат. Балнеоложкият лечебен център на града пък е буквално на 150 метра от "Верила", излизате от къмпинга и вървите по една много приятна пътечка, която напълно избягва града. Когато ви замирише отчетливо на сяра - стигнали сте.

Там се предлагат както и специални процедури, така и най-обикновен летен басейн с "плаж", "капанче" с цаца и лека бира, шезлонги, чадъри... и се плаща само за вход - шезлонгите и чадърите влизат в него. Малкият басейн е с няколко лева по-евтин от този в спа центъра. Но там пък има обичайните топли, ледени и горещи басейни и той е само на няколко минути повече пеша нагоре по хълма - една сутрешна или следобедна разходка, която определено си струва.

Дали минералната вода има лечебни свойства - според специалистите това си е направо доказано. За обикновения турист обаче със сигурност предлага релаксация и отпускане, което не може да се сравни с морето. Тук чистотата е гарантирана - местната вода излиза от земята толкова гореща, че нищо зловредно не оцелява в нея. Ако на други места "баня" означава някаква система за отопление, в Сапарева баня местните трябва да охлаждат водата, която имат, за да могат да се къпят в нея. Малък съвет - не носете сребро, от водата ще потъмнее буквално за минута.

Параклиси, водопади, спускане с делтаплан...

"Верила" лесно може да стане и просто леглото, в което забивате глава вечер след активен ден, ако си падате по този вид "почивка".

В близост са редица интересни църкви като "Св. Никола", намираща се в центъра на града и датирана около XII-XIII век, "Успение Богородично” в близкото с. Сапарево, построена през XIX в., впечатляваща със своите размери, както и действащият женски Ресиловски манастир “Покров Богородичен”. Няколко малки параклисчета са разпръснати в района и са интересни както за тези с интерес в религията, така и тези, които се интересуват от история. Или просто искат хубава разходка сред природата.

"Св. Никола" е сред най-старите църкви в България и на Балканите.

Наблизо е и възстановената крепост "Цари Мали град" от късната античност, един от добрите примери за подобна възстановка в България, където няма да видите блокчета Ytong редом до късноантичните камъни.

Ако ви изкушават дългите преходи, това наистина е най-добрата база в района за атака към Рила и във "Верила" могат лесно да ви свържат с планински водач, ако имате големи амбиции към планината, но не познавате района.

Можете да разгледате и областта от високо с моторен делтапланер от летището в близост до града.

За някои дати къмпингът вече е 70% запълнен...

За това предупреждават собствениците, което веднага ви казва достатъчно за популярността на мястото дори и по време на пандемия. Със сигурност обаче тя е елиминирала много резервации и ако действате бързо, къмпинг "Верила" може да е следващото ви любимо място в планината.