Германското правителство ще вземе толкова заеми през тази година, колкото никога досега в историята на федералната република. Предстои нова корекция на бюджета за 62,5 милиарда евро. Това е втората му поправка, след като преди месец кабинетът гласува увеличение със 156 милиарда евро. И двете корекции ще са от външни заеми, с което задлъжняването на Германия през тази година ще отбележи рекордните 218,5 милиарда евро. Бюджетният дефицит пък скача на 7,25%.

Всичко това се налага, за да се вземат мерки срещу икономическата криза, предизвикана от пандемията.

Заеми с такъв размер досега страната не е взимала. Парите обаче са добре вложени и дълговете от днес са данъчните постъпления от утре, обясняват специалисти.

С втория транш заеми германското правителство ще финансира конюнктурна програма за подкрепа на икономиката и бързото й възстановяване след затварянето й за три месеца.

Германия вече успя веднъж бързо да навакса в подобна ситуация и дори да върне дългове, направени заради криза – след финансовата криза през 2008 година. Сега обаче заемите са пет пъти по-високи. Парите са нужни, за да се компенсира очакваният спад в данъчните постъпления, намаляването на ДДС за три месеца и обещаният еднократен бонус от 300 евро за всяко дете за семействата.

Същевременно заради високата безработица социалните каси са на червено. Те имат нужда от 15 милиарда евро от бюджета. 9,3 милиарда от тях са за агенциите по труда.

Въпреки това правителството възнамерява още тази година да финасира реформите в енергетиката, които ще се проведат пред 2021 година.

Въпреки заемите Германия продължава да има солиден бюджетен резерв, който ще бъде запазен за извънредни ситуации и няма да бъде пипан.

Плановете са новите дългове да бъдат погасени за 20 години.