Летният туристически сезон ще бъде удължен до края на октомври в опит да се навакса загубеното заради COOVID-19 време. В края на този месец пък се чакат първите чартърни полети, предимно от Холандия, Германия, Полша и Чехия.

Това обяви министърката на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в сградата на министерството. Тя идва на фона на протести на туроператори и екскурзоводи за повече държавна подкрепа в най-засегнатия от пандемията бранш.

Според анонса на Ангелкова на 26 юни кацат първите полети от Амстердам и от различни градове на Германия. От 25 юни до края на септември за бургаското летище са планирани 10 666 полета, а за варненското - 6400.

Чакаме обаче общоевропейските указания по отношение на туристите от трети страни, като традиционно у нас почиват граждани на Русия, Украйна, Молдова, Турция.

Ангелкова обаче отказа да направи сравнение с броя на миналогодишните полети. "Наистина е много трудно да се прави такова сравнение и ми се иска да е в положителната посока. Факт е, че спад има", посочи министърката и обяви удължаването на сезона с месец.

От ведомството нямат обобщени данни за това кои хотели ще отворят и кои не, респективно колко. Според информация от курортите Слънчев бряг и Златни пясъци обаче засега 60 до 70 на сто от хотелите планират да отворят, а останалите не. Но щели да решават с оглед развитието на ситуацията.

На въпрос за скандала със строежа на курортния комплекс при Алепу, който, както е известно, ще се гради върху уж брегоукрепително съоръжение, Ангелкова бе принудена да признае, че "такива примери определено оказват доста негативно въздействие върху имиджа на страната".