Средно около 2% от населението се е срещнало с COVID-19. Това означава, че теорията за достигане на колективен имунитет може да е много вярна и точна, но неприложима в България за това заболяване и за този вирус.

"Всички теории от рода: "Дай да го пуснем да се вихри и така да изчезне", от епидемиологична гледна точка са една голяма глупост" и това би значело още 2-3 години заболяването "да си върши работата" в страната, за да се постигне 70% наличие на имунитет. А цената за това ще е в човешки животи.

Обяснението дойде от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е член на Националния оперативен щаб за коронавируса. Той представи данни от първото за страната срезово епидемиологично проучване за наличие на антитела. То бе проведено в Пловдив, като градът е бил избран на база различни критерии, след които и това, че в Пловдив има средно ниво на заболеваемост за страната.  

Проучването е направено по метода ELISA, който единственият международно признат метод за представително изследване на процента заразени в дадено населено място и е препоръчан от Световната здравна организация.

В Пловдив са били определени 660 точки, равномерно разпределени в шестте района на града, подбрани така, че да има представителност по пол, възраст, обществена група и т.н. при изследването, обясни доц. Кунчев. То се е провело в 291 домакинства. На тестване са подложени 553 души от общо 1108 души извадка. Сред тях установените хора с антитела са 1,08%. Сред медицинските лица, изследвани за антитела, такива са открити при 3% от тестваните. При хора, пожелали да си направят изследване доброволно, процентът на изградилите антитела е 4 на сто.

От думите на доц. Кунчев се разбра, че сумарно данните означават, че средно около 2% са хората, които са се срещали с инфекцията. 

Той подчерта още, че данните от подобни проучвания по света са много различни и посочи като пример Бергамо, където беше най-голямо огнище в Италия и където процентът на хора, които са се срещали с вируса, е 57 на сто. В един от германските градове, където също имаше бум на заболеваемостта от коронавирус, процентът е бил средно 18 на сто. В населени места в Австрия и други страни подобни проучвания са дали средни данни от около 5 на сто от населението, което се е срещало с COVID-19.

Доц. Кунчев уточни, че все още няма данни каква е трайността на изграждане на имунитет при наличие на антитела в организма срещу коронавируса.

"Изследвани са и 20 семейства в "Столипиново" и 10 в "Шекер махала". Всички те са чисти от коронавирус", съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. По думите й данните доказват несъстоятелността на твърденията, че в ромските махали не се правят тестове и затова не се откриват заразени.