Русия направи изненадващ обрат по отношение на НАТО, предаде Нюз.Ру.

От външното министерство в Москва заявиха, че е необходимо възстановяване на някогашните връзки с алианса. Оттам дори признаха, че "има редица причини", по които страните искат да членуват в тази организация.

"Какъв анахронизъм? На много страни членството в НАТО е просто изгодно. Изгодно е икономически, политически, защото не е необходимо да се изгражда самостоятелна външна политика, достатъчно е да се присъединят към общата", каза пред Интерфакс Андрей Келин - директор на отдела за общоевропейско сътрудничество в дипломатическото ведомство.

Така той отговори на въпроса дали в Москва продължават да смятат НАТО за анахронизъм и остатък от времето на Студената война.

Келин допълва, че пактът - "това е реалност, това е военен фактор и затова само със заклинания няма да мине".

"С НАТО трябва да бъдат изграждани нормални отношения и да се възобнови това, което е било", продължава дипломатът.

Според него има много причини малките страни да предпочитат да членуват в такава организация.

"Не е необходимо създаване на отбрана по целия периметър на страната. Да речем, че на Белгия не са й необходими самостоятелни военноморски сили, авиация, ПВО. Става дума за разделение на труда, това е доста по-евтино. Една страна издържа, да речем, две фрегати и четири изтребителя. А съседната изпълрнява други бойни задачи", отбелязва Келин.

И стига до следния извод:

"Разбира се, по-евтино е да членуваш в такъв военен съюз, отколкото да изграждаш отбрана по целия азимут. И наистина е невъзможно да убедиш страните членки, че трябва да излязат от НАТО, че това е анахронизъм, защото чисто рационалните поводи имат превес."

Тези изявления са направени на фона на дипломатическите игри между Русия и САЩ, отбелязва Нюз.Ру. 2016 г. завърши със скандал между тях, като 35 дипломати на Москва бяха изгонени от администрацията на президента Барак Обама от Вашингтон и Сан Франциско. Владимир Путин обаче реши изненадващо в отговор да не бърза с ответното изгонване, за което бе похвален от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.