13:53 ч.: Биолози откриха белтък, помагащ на коронавируса да проникне в клетките на мозъка 

Европейски молекулярни биолози установиха, че коронавирусът прониква в клетката на мозъка, използвайки белтъка невропилин-1, съобщава ТАСС.
Агенцията цитира проучване, публикувано в електронната библиотека bioRxiv.

"Получихме първите доказателства, че новият коронавирус може да проникне в мозъка не само чрез рецептора ACE2, но и чрез невропилин-1. Този белтък се изработва от всички нервни клетки на обонятелния епител и по всяка вероятност служи за главна врата за проникване в нервната система", пишат изследователите.

Екипът на проф. Микаел Симонс от Мюнхенския технологичен институт в сътрудничество с френски колеги разгледал обстойно какви видове клетъчни рецептори могат да взаимодействат с коронавируса.

Подобни свойства се оказало, че притежават два белтъка - невропилин-1 и невропилин-2. Те се срещат в големи количества на повърхността на някои видове нервни клетки, в това число и в обонятелните рецептори на носа.

Биолозите направили своеобразни "отливки" на коронавируса, съдържащи в себе си светещи молекули, и с тях заразили клетъчни култури, изработващи невропилин-1, но без да произвеждат белтъка ACE2, който досега се смяташе за главния "проводник" на SARA-CoV-2 в организма.

Опитите доказали, че вирусът действително прониквал в клетките, използвайки невропилина. Учените успели да преустановят това проникване, като блокирали работата на въпросния белтък, използвайки синтетични антитела. 


13:08 ч.: Русия отваря границите си за излизане, Москва отменя ограниченията постепенно

Русия отваря границите си за своите граждани, които искат да пътуват в чужбина при роднини, за да работят или за да учат, каза днес министър-председателят Михаил Мишустин, цитиран от РИА Новости.

Чужденците също ще могат да влизат в Русия за медицински цели, добави той. Съответните постановления вече са подписани.

Страната напълно затвори границите си след обявяването на пандемията на СЗО. Към днешна дата са идентифицирани 476 658 случая на COVID-19, над 230 000 руснаци са се възстановили, 5971 са починали.

Пикът на разпространението според експерти е преминал, властите постепенно отменят въведените по-рано ограничения.

Междувременно днес кметът на Москва Сергей Собянин обяви началото на поетапното връщане на руската столица към нормалния живот, предаде ТАСС.

От 9 юни ще започне нова фаза на премахване на ограничителни мерки. Самоизолацията, контролът на достъпа и разписанието за разходки се отменят. Всеки, включително хора над 65 години и страдащи от хронични заболявания, ще може да излиза навън и да посещава обществени места без ограничения. Фризьори, салони за красота, фотомагазини, ветеринарни клиники и агенции по заетостта възобновяват работата си. Споделянето на автомобили, което доскоро работеше само в режим на дългосрочно наемане, започва работа без ограничения. В обичайния режим започват да работят и обществени организации, филмови студия, звукозаписни студии и научни институти. Отстраняват се ограниченията за посещение на градски гробища.

От 16 юни ще се отворят летните веранди на ресторантите. В планирания режим ще се предоставя помощ в денталните клиники. Ще се отворят музеи, изложбени зали и зоологически градини. Библиотеките, офисите на брокери, услугите за отдаване под наем, рекламни и други агенции ще възобновят работата си. От 23 юни се отстраняват ограниченията за работа на фитнес клубове, басейни и фитнес центрове. В нормален режим детските градини, включително недържавните, ще могат да работят. Стационарните помещения на ресторантите ще могат да се отворят. Детските площадки и друга обществена инфраструктура ще бъдат отворени. Пътническата навигация по река Москва ще се възобнови.

В същото време Собянин предупреди, че вероятността от заразяване остава. Той призова всички да спазват режима на „самосъхранение и зачитане на другите“ и предприятията да спазват изискванията на санитарните служби.


11:43 ч.: Над 7 милиона заразени с новия коронавирус в света по изчисления на Франс прес 

Над 7 милиона случая на заразяване с новия коронавирус са официално установени по света, от които близо две трети са в Европа и САЩ, сочи преброяване на Франс прес, изготвено въз основа на официални източници към 7 ч. по Гринуич днес.
Регистрирани са най-малко 7 003 851 случая на заразяване, в това число 402 867 завършили със смърт. Европа е най-засегнатият континент с 2 275 305 заразени, включително 183 542 починали. Най-засегнатата държава е САЩ с 1 942 363 заразени, от които 110 514 починали.
Броят на обявени случаи на заразяване в света се е удвоил за малко повече от месец, а през последните девет дни са официално регистрирани над 1 милион нови заразени с COVID-19.
Броят на диагностицираните случаи обаче отразява само част от действителния брой на заразените, тъй като много страни тестват само тежките случаи, отбелязва АФП.


11:33 ч.: Броят на заразените с коронавируса в Русия надхвърли 476 000 

През последното денонощие в Русия са установени 8985 случая на заразяване с коронавируса, с което инфектираните в страната стават общо 476 658. Това съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС.
Денонощният ръст е намалял до 1,9 на сто срещу 2 процента предния ден.
Броят на изписаните пациенти с коронавируса за денонощие е 3957, оздравелите в страната досега са общо 230 688 - 48,4 на сто от общия брой на случаите.
През изтеклото денонощие в Русия са починали още 112 пациенти с положителен тест за коронавируса. До момента жертвите му в страната са общо 5971 - 1,2 на сто от всички заразени. 


8:34 ч.: Броят на заразените с коронавирус в Полша рязко скочи през уикенда

Полша регистрира през уикенда рязко покачване на броя на заразените с коронавирус, свързано главно с въглищна мина в южната част на страната, предаде Франс прес, позовавайки се на здравното министерство.
Страната е регистрирала 1151 нови случая на COVID-19 - 576 в събота и 575 в неделя.
Близо две трети от заразените са работници в мината "Зофиовка" и членове на семействата им от град Ястржебие-Здрой.
В съседна Чехия са открити стотици нови заразени с коронавирус в мината "Дарков" в североизточната част на страната, като сред пациентите има и полски работници.
В 38-милионна Полша към днешна дата има 26 561 заразени и 1157 починали от новия коронавирус.
От края на май страната разхлаби въведените в началото на март ограничителни мерки, като разреши събирания до 150 души. Освен това поляците вече не са длъжни да носят маски, но трябва да спазват разстояние от 2 метра помежду си.


6:22 ч.: Нова Зеландия съобщи, че за първи път няма активни случаи на коронавирус 

Новозеландец дава доброволно проба за коронавирус.

В Нова Зеландия вече няма известни случаи на новия коронавирус, обяви министерството на здравеопазването на страната днес, съобщи ДПА.

Последният оставащ случай, жена от Окланд, няма симптоми от 48 часа и се смята за оздравяла.

Главният здравен инспектор на Нова Зеландия Ашли Блумфилд каза, че това е "важна междинна точка в нашия път", но предупреди, че бдителността ще продължава да бъде от съществена важност.

От 17 дни в Нова Зеландия не е регистриран нов случай на заразяване. Общо от февруари са установени 1504 заразени, от които починаха 22 души.

По-късно днес министър-председателката Джасинда Ардърн каза, че Нова Зеландия е елиминирала заразяването с новия коронавирус на своя територия и ще отмени всички ограничителни мерки освен граничните, съощиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Уверени сме, че сме елиминирали предаването на вируса в Нова Зеландия засега, но елиминирането не е момент във времето, а продължително усилие. Почти сигурно ще видим нови случаи на заразяване тук и това не е знак, че сме се провалили, а е реалността на този вирус. Обаче ако и когато това се случи, трябва да сме сигурни, че сме готови и ние сме готови", заяви Ардърн.

Тя каза, че правителството й ще се съсредоточи върху границите на страната, където мерките за изолация и карантина се запазват.

Отпадат ограниченията за социално дистанциране и се възобновяват публичните и частните събития на открито. Търговията на дребно и хотелиерството, както и общественият транспорт възобновяват работа, също без социално дистанциране.


2:45 ч.: Чехия разрешава от днес събития с до 500 участници. Без физическа дистанция в кината и театрите 

Чешкото правителство разреши от понеделник провеждането на публични мероприятия с участието на до 500 души, съобщи министърът на здравеопазването Адам Войтех, предаде ТАСС, като се позовава на ЧТК.

Моловете в Прага вече работят.

От днес посетителите на чешките театри и кина не са длъжни да спазват социална дистанция от два метра, поради което салоните ще могат да продават повече билети. Засега носенето на медицински маски на закрити обществени места остава задължително.

Изискването се отнася и до терасите на ресторантите и кафенетата, посетителите на които вече ще могат да седят по-близо. От задължението да покриват дихателните си органи те са освободени само по време на хранене.

За пръв път от днес зрителите ще могат да видят телевизионните водещи и гостите им без маски, като в студиото ще бъде спазвана дистанция от два метра.

Посетителите на плажове и басейни ще могат да свалят маските си по време на къпане, но след излизането от водата ще трябва да ги поставят отново.

Следващото облекчаване на мерките се очаква на 22 юни. Предполага се, че от този ден ще бъдат разрешени мероприятия с участието на до 1000 души.

От началото на март в Чехия са регистрирани 9609 заразени с новия коронавирус, от които са оздравели 6890. Броят на починалите е 327.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.