Има 70 досъдебни производства и 3 осъдителни присъди за купуване и продаване на гласове. Това отчете министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов по Би Ти Ви. Според негов анализ на тези парламентарни избори контролираният вот е намалял с 30 на сто.

Това се дължало на активната работа на МВР преди и по време на изборите, станя ясно от думите му. Там, където областните дирекции на полицията, предприели "проактивни" действия, резлутатите са налице, смята министърът. Някои от дирекциите обаче не се справили добре  - ограничили се само "да викат и предупреждават". Той даде и пример за такива избирателни райони - "Варна, Пазарджик, Смолян не се справиха добре, бяха пасивни, статични", каза министърът.  "Поливината директори успях да ги активирам, за другите - не успях", отчете той.

Макар че се въздържа да говори с конкретни имена, Бакалов формулира кой е големият проблем според него, в контролирания вот - действащите политици, които купуват гласове. 

"С имена не мога да говоря, но мога да намекна за политиците, които участват в купуването на гласове. Някои от тях не само са действащи, но и са участници в комисията за контрол на министъра. Големият проблем е, че този омагьосан кръг трябва да бъде пресечен. Моите служители стигат до такъв човек и после казват: "Ами той утре ще ни контролира"", каза Бакалов.

70 хил. са платени за вота от ДПС в Галичене. Бюлетините в ромската махала са били попълнени и избирателите само са ги пускали в урните, показа репортаж на Би Ти Ви по време на разговора с Бакалов. 

 

Тези 70 хил. лв. са разпределени по друг начин като дарения – за пенсионерския клуб, за ловната дружинка, показа осведоменост по случая министърът. Той призна: "Знаехме за този вот, но не успяхме да го спрем". Той отново не спомена имена, но зададе няколко контравъпроса на водещите. За коя партия са купувани гласовете? Отговорът: ДПС. И кой е водач във Враца (Галичине е в избирателен район Враца) на листата на ДПС във Враца. Камен Костадинов, отговориха водещите.

"Няма да коментирам имена, но уродливото е, че те си купуват изборите, стават народни представители, а МВР трябва да ги преследва", допълни министърът.

Случаят "Горни Лом"

По думите на министъра предизвикалият грешката, довела до взрива в Горни Лом, е сред починалите в трагичния инцидент. Той уточни, че не става въпрос за сина на собственика на завода и изпълнителен директор Емил Митев. Бакалов твърдо заяви, че не смята, че случаят ще се потули. Притесненията му били от друг характер. "Моето притеснение е, че хората, предизвикали тази грешка, не са между живите". И да се реши, че "тях изкарват виновни, защото не са между живите", обясни Бакалов.

За намаренията на синдикатите в МВР да протестират срещу премахването на ранното пенсиониране

МВР шефът определи декларираните намерения на полицейските синдикати да протестират като "Нероден Петко", защото нямало нищо подобно да се случи. "Малко ми се губи връзката, може би синдикатите се опитват да заемат определени позиции. Миналата седмица съм изпратил писмо да обясня, че няма такова нещо. Може би по този начин някой се опитва да контролира състава на МВР", предположи Бакалов  

За бъдещо участие в следващ кабинет той отговори: Първо нямам покана, второ, ако имам - ще си помисля. Сега съм в ролята на експерт, после кабинетътще е политически, уточни Бакалов.