Как се правят избори в емблематичното село Галиче - това знае всяко дете. И местни избори 2019 не правят изключение. 

Роднина на кандидат е обикалял снощи от врата на врата и сплашвал гласоподавателите, а личен асистент е гласувал на първия тур вместо човек с умствено увреждане, който не осъзнава какво са избори. 

За тези случаи разказа тази сутрин Нова телевизия.

Припомняме че в община Бяла Слатина, където попада и Галиче, на първия тур стотици избиратели, без да знаят, се оказаха с една и съща диагноза - болки в кръста - за да гласуват в подвижна секция. "Епикризите" за съмнителния масов "ишиас" са били издадени от един и същи лекар.

В репортажа на Нова от днес се разказва как мъж с олигофрения, за когото се грижи възрастната му майка, е "гласувал" на първия тур за кмет на Галиче. Мъжът, който може да каже само името си, не разбира смисъла на гласуването, заявява и майка му. Въпреки това, миналата неделя, личната му асистентка подала заявление от негово име и дори гласувала. Заявила, че мъжът е имал момент на просветление на ума. От ЦИК посочват, че в такива случаи трудно би могло да се докаже бил ли е в действителност в състояние да направи осъзнат избор или не.

Дали болният мъж ще "гласува" и на втория тур - предстои да видим.

В събота вечерта пък бяха задържани четирима души по подозрения за купуване на гласове в района на Плевенско. По време на акцията са извършени претърсвания и изземвания. Миналата неделя в село Буковлък бяха регистрирани множество нарушения.