Четирима души, застъпници и симпатизанти на една от политическите формации, бяха задържани при полицейска акция в ромския квартал в Ямбол, съобщи Нова тв. От кадрите ясно се вижда, че става въпрос за ДПС, макар телевизията да не го казва. 

Полицията е действала по сигнал за търговия с гласове в навечерието на изборите. 

Обиск е направен и в дома на кандидат за народен представител, четвърти в листата на същата партия.

Пред камерите въпросният четвърти в листата на Движението - Иван Иванов, разказва, че 4-ма полицаи са дошли у тях към 6 ч. сутринта и са го вдигнали "по бели гащи". Питали за пари, списъци и т.н. 

За Нова тв водачът на листата - Илия Илиев (председател на ромското движение ДРОМ) се възмущава, че са влезли в дома на кандидат за народен представител "без прокурорска заповед, без никакво основание". Той обяснява, че Иванов разнася хляба в махалата от 10 години и имал в себе си листовка с адресите за разнасяне на хляб.

Илиев щял да сезира ВСС за грубо погазване на закона от страна на полицията и прокуратурата. Те щели да сигнализират и европейските институции.

(Самият той обаче имаше проблеми със закона, когато беше общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ГЕРБ и Председател на постоянната комисия по демографска политика и превенция на социалните рискове. След началото на Антиромски вълнения в България през 2011 г. се опита да предизвика надигане в кварталите "Факултета", "Филиповци" и „Христо Ботев“. Вечерта на 28 септември в кв. Христо Ботев“ казва по отношение на протестиращите мирно в София: „Те да се радват, че ние укротяваме хората и не сме тръгнали и ние натам. Защото, ако тръгнем 2000 човека и ние в центъра, не искам да си представям какво може да стане.")

От Областната дирекция на МВР в Ямбол заявяват, че полицейската операция се провежда и надруги места в региона, а резултатите от акцията ще бъдат обобщени по-късно.

Според информации в медиите подобна акция срещу търговци на гласове в момента тече и в Свищов.