Русия преследва агресивна политика. Също е вън от съмнение, че Кремъл цели да укрепи проруски сили в Европейския парламент и да всее разцепление в Европа. Всички демократи трябва да са подготвени за такъв ход. Става дума за нашето бъдеще.

Това заявява в интервю за “Шпигел” президентът на Латвия Раймондс Вейонис (52 г.), взето от журналиста от германското списание Дитмар Пипер. Вейонис е държавен глава от 2015 г. Преди това като лидер на Зелената партия от 2002 до 2015 г. беше два пъти министър - на околната среда, а след това на отбраната.

Господин Вейонис, Вие сте първият в Европа политик от зелените, избран за президент. Какво значение имат в страната Ви въпросите на екологията? Латвийците живеят ли в унисон с околната среда?

За нас въпросите по околната среда са важни. Един пример - още преди десет години започнахме драстично да ограничаваме употребата на найлонови торбички в магазини за хранителни стоки. Всъщност дълго време на преден план бяха изведени чисто икономически въпроси, тъй като световната криза след финансовия колапс през 2008 г. сериозно засегна страната ни. Тогава буквално ставаше въпрос за оцеляване. Междувременно от икономическа гледна точка отново поехме по добър път и така можем да правим повече за екологията.

Лично Вие като “зелен” президент какви акценти поставяте?

Като държавен глава на най-високо политическо равнище се обявявам за опазване на климата. Но както и преди, продължавам да съм патрон на годишните акции по почистването в Латвия. Всяка година през последната събота на април всички граждани са призовани да почистят боклуците в кварталите си. Самият аз естествено винаги участвам в акцията.

Централна екотема е политиката по енергетиката. По какъв път върви Латвия с нейните близо два милиона население?

39 на сто от нашата енергия е от възобновяеми ресурси и този дял непрестанно ще се увеличава – водни маси, биомаса, вятърна и соларна енергия. Според току-що публикувано научно изследване ние сме на първо място в ЕС по природосъобразна енергетика. Латвия е много зелена страна, половината от площта ни е залесена. Целта ни е да стопанисваме тази гора, като използваме клони, листа, също и стърготините като биомаса при добива на енергия.

В момента снабдяването на Европа с енергия е щекотлив въпрос заради дискусията около Северен поток 2. Германия държи на прекия газопровод от Русия, други държави категорично са против. Газопроводът преминава и по латвийското крайбрежие. Какво казахте на канцлерката относно Северен поток 2, когато преди няколко дни разговаряхте с Ангела Меркел в Берлин?

Канцлерката знае, че от самото начало всички прибалтийски страни бяха против този проект и че позицията ни не се е променила. От наша гледна точка при Северен поток 2 преди всичко става въпрос за геополитически проект на Русия. Междувременно Германия и Франция договориха компромис, който е добра основа за общ европейски път в областта на енергийната политика.

Засегнахте въпроса за руската стратегия. Мнозина в Европа съзират във властовата политика на Москва заплаха за мира. Вие също ли?

От 2014 г. при преследването на политически цели определено наблюдаваме водена от Русия агресивна политика. Ние сме съседни държави и имаме общи икономически интереси. От друга страна сме длъжни да сме бдителни. Нужна ни е надеждна политика срещу сплашване, за да не може един ден Русия да атакува друга европейска държава - така, както нападна Украйна. Европа трябва да е сплотена.

Близо една четвърт от вашите граждани принадлежат към руското малцинство. Тези хора лоялни ли са към латвийската държава или по-скоро обръщат взор към Москва?

Най-голямата част от латвийските руснаци са лоялни. Те от поколения наред живеят в нашата страна. Преди един век техните предци са участвали в нашата борба за свобода, както и в основаването на държавата ни. И те са страдали по времето на Сталин. Една малка част от руснаците всъщност не живее толкова дълго в Латвия, мнозина от тях са се числили към Съветската армия. По-скоро те се поддават на опитите на Москва за оказване на влияние в страната ни. Някои дори се превръщат в оръдие на Русия, примерно с демонстрации срещу планирания закон в защита на латвийския език в сферата на образованието.

Доколко голямо е руското влияние?

В никакъв случай то не бива да се подценява. Мнозина гледат руска телевизия, а руското правителство прави опит за оказване на голямо влияние върху рускоезичните медии у нас, като чрез тях разпространява пропагандата си.

Преди две години в Латвия беше разположено бойно поделение на НАТО, както и в съседните две прибалтийски държави. Смятате ли, че така сте в достатъчна степен защитени?

Радостни сме от подобна защита. Това е мощен сигнал, че в случай на конфликт няма да бъдем оставени сами. Дори и когато понякога руснаците се подиграват, че ставало дума само за няколко хиляди войници. Със сигурност по въпросите на отбраната ЕС и НАТО трябва по-добре да си сътрудничат. Това става все по-важно. Наскоро участвах в Мюнхенската конференция по сигурността. Слава Богу на форума стана ясно, че и след Brexit Великобритания ще остане ключов партньор на НАТО и ще продължава да дава своя принос за сигурността на прибалтийските държави.

През май ще се състоят изборите за Европарламент. Опасявате ли се от опити на Москва за манипулации?

Вън от съмнение е, че Кремъл прави неща с цел да укрепи проруски сили в Европейския парламент и да всее разцепление в Европа. Всички демократи трябва да са подготвени за такъв ход. Трябва да се обясни на гражданите, че са изправени пред важен избор. Сава дума за нашето бъдеще.