"Българското училище в Сао Паулу най-вероятно ще остане без субсидии за учебната 2014-2015 година."

Така отговори на запитване на Клуб Z Лазар Додев - директор на Дирекция "Организация, контрол и инспектиране" към Министерството на образованието и науката (МОН).

Причина за евентуалното лишаване на училището от субсидия е в Катарина Паслар - председател на Културната асоциация на българския народ в Бразилия (КАБНБ), самообявила се наскоро за единоличен ръководител на учебното заведение. Това установи проверка на Клуб Z.

"Г-жа Паслар не е изпратила нито до посолството ни в южноамериканската страна, нито до МОН в София необходимите отчетни документи", допълни Лазар Додев. А без тях училището не може да получи субсидии.

Най-много от всичко това ще пострадат петдесетина българчета. 30 от тях учат в неделното българско училище в най-големия бразилски град. Още двадесетина деца, живеещи в други краища на огромната държава, се обучават онлайн в същото учебно заведение.

Всички са деца от I до VI клас. Има и група за кандидат-студентски курсове. Училището се помещава в българската Служба по търговско-икономическите въпроси в Сао Паулу.

Училището се намира в тази сграда на ул. "Полк. Шавиер де Толеду" в Сао Паулу. То се помещава в търговското ни представителство. С кръгче е ограден пилонът, на който някога се е развявало българското знаме.
Снимка Момчил Инджов

Родителите на тези деца са хора, преселили се от България през последните 10-15 години. Те са предимно хора с висше образование и упражняват престижни професии в Бразилия - музиканти, преподаватели и др. Откритото през 2009 г. неделно училище е начин децата им, някои които са родени в Бразилия, да поддържат националното си самосъзнание и да не забравят корените си.

Сега всички тези усилия най-вероятно ще отидат на кино. И то заради хора, нямащи абсолютно нищо общо с България, жалват се пред Клуб Z наши сънародници в Бразилия.

Те обвиняват КАБНБ. Въпреки названието си тази асоциация има твърде малко общо с България. Защото нейните създатели и почти всички членове не само не знаят български, а повечето от тях дори не са стъпвали през живота си у нас. Те са потомци на бесарабски българи, емигрирали в Бразилия през 1926 г. А по онова време Бесарабия е била част от Румъния. И за това българите тогава дошли в Бразилия като... румънци, с паспорти, издадени от властите в северната ни съседка.

Разбира се, до този момент това не е представлявало никакъв проблем. "Тази асоциация е дългогодишна и има голям авторитет в Сао Паулу. А ние сме горди, че тези хора са се нарекли българи", коментира посланикът ни в Бразилия Валери Йотов.

Но именно по вина на хора от бесарабската организация българското училище вероятно няма да отвори врати тази година.
Проблемите всъщност започват още през 2012 г. с избирането на Катарина Паслар за председател на КАБНБ. Това разказа пред Клуб Z Михаил Кръстанов –  председател на Училищното настоятелство. Той твърди, че неговото освобождаване от поста и направената  бърза рокада на целия  екип на училището е без никакво законово основание. Заповедите за уволненията на преподавателите са издадени лично от Паслар. Така смятат и членовете на Родителския съвет.

През учебната 2012-2013 г. Паслар не отблокирала субсидиите за училището, получени в банката по сметка на КАБНБ.  Учителите преподавали месеци наред, без да получават полагащите им се възнаграждения, които се изплащат от субсидиите. Учебниците и помощните материали за учениците били придобити със закъснение с помощта на дарения или със средства на родителите. Отгоре на всичко Паслар забавила подписването на отчета и български дипломати в Бразилия трябвало да молят МОН за отсрочка.

"Върхът" на всичко обаче настъпил в края на учебната 2013-2014 г. Тогава съвсем самоволно и без допитване до училищното ръководство Катарина Паслар свикала събрание. На него дошли хора, нямащи нищо общо с училището. Тогава било взето решение ръководството на школото и повечето преподаватели на бъдат сменени. А самата Паслар се обявила за единоличен ръководител на учебното заведение.

"Ние, родителите, изобщо не бяхме уведомени за станалото. Никой не ни е питал дали сме съгласни. Пуснахме протестна декларация, отговор няма", каза председателят на Родителския съвет Милена Миткова.

При това нито едно от децата на бесарабските българи не учи в това училище, казват сънародниците ни. Някои дори подозират, че ръководството на КАБНБ иска да прибере парите от субсидиите и да се разпорежда с тях за лични цели.

"Това няма как да стане, тъй като тези пари са строго подотчетни. Абсолютно всяка стотинка се отчита, проверява се много внимателно. Със сигурност е невъзможно присвояване", коментира посланик Валери Йотов.

Той обаче не е в състояния да направи нищо, ако субсидиите за училището не пристигнат.

Самото училище е регистрирано към КАБНБ. Това е в съгласие със законите на България. Другата възможност е учебното заведение да се регистрира към посолството. В случая е избран първият вариант, който е работил добре до миналата година, изтъква дипломатът.

"Проблемът стана особено сериозен тази година. След отказа на Катарина Паслар да подпише документите, от училището ги изпратиха до мен. Аз ги подписах като български посланик. Имам такова право като най-висш официален представител а държавата в Бразилия", заяви Валери Йотов.

Посланикът предложил ако спорът между КАБНБ и другите българи не може да бъде разрешен, да се премине към пререгистрация на училището към посолството. И така мисията ще изпраща документите, а субсидиите ще пристигат в нея, откъдето ще бъдат предавани на учебното заведение. Тук обаче изниква допълнителен проблем - процедурата може да отнеме доста време. Което пак ще навреди на децата, които искат да поддържат родния си език.

Посланик Йотов изпратил предложения по въпроса до МОН в София. Отговор все още не е получен.

На този етап българите трудно биха се преборили с асоциацията на Катарина Паслар, споделят запознати. Причината е, че сънародниците ни все още нямат своя организация, която да ги обединява и чрез която да бъдат по-единни в отстояването на своите права.

Нашенци в Бразилия обвиняват Паслар и в злепоставяне на България. За съжаление, това ставало и с участието на наши сънародници. Имало дори смехотворни случки, разказва Милена Миткова. Самата тя станала свидетел на изключително срамна сцена.

През април Катарина Паслар се срещнала с български дипломати в Сао Паулу. Заедно с нея били още двама членове на КАБНБ, както и няколко българи. Без никакъв срам групата поискала нашите представители да им съдействат да получат от българската държава пари за откриване на български ресторант в Сао Паулу, за създаване на сайт и за наемане на офис в града. И най-смешното - поискали страната ни да им помогне да наемат за панаирите щандове, където да излагат... лютеница и кьопоолу.

"Страшно смешно е, ама по-скоро си е за плач. Представяте ли си! И си мисля, че е по-добре да останем без средства, отколкото тези пари да попаднат в узурпатори на лютеница и кьопоолу", допълва сънародничката ни.

Клуб Z успя да се свърже и с Катарина Паслар.

"Учителите са освободени след заседание на училищната управа. Там не съм била само аз", каза бразилката от бесарабско-български произход. Гласът й звучеше доста нервно и раздразнително. Тя не пожела да отговаря на други въпроси и само заяви: "Благодаря Ви за обаждането. Надявам се да се чуем и друг път по телефона."

"Абсолютна лъжа. Членове на управата сме само аз, Милена Миткова, Иглика Спасовска и още трима преставители на родителския съвет", коментира Михаил Кръстанов.

"Никой от нас - нито от преподавателите, нито от родителския съвет, не е присъствал на това събрание. Без участие на управата такива решения не могат да се вземат. Вероятно ще искаме анулиране на предстоящата учебна година", заяви Милена Миткова.

Най-потърпевши ще бъдат петдесетина българчета в Бразилия, чиито родители искат те да учат родния си език. Те просто няма да имат възможност за това.

Но въпреки мрачната прогноза, долетяла от МОН, българите в Бразилия остват в очакване на чудото. И се надяват на 20 септември училищното звънче отново да продъни залите  на българското търговско представителство в Сао Паулу.