За мен е симптоматично, че в рамките на един-два дни прокуратурата спонтанно прекрати две знакови производства, в които основно действащо лице, основен заподозрян беше тогавашният премиер и настоящ кандидат - премиер генерал Бойко Борисов.

Това каза в интервю за БГНЕС известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев.

Той беше и защитник на наследниците на Тодор Димов-Чакъра, който намери смъртта си през 2003 г. след престрелка с полицията, ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Борисов. С негова помощ те осъдиха страната в Страсбург.

Както Клуб Z наскоро подробно писа, освен за делото за смъртта на Чакъра в резултат на свръхупотребата на полицейска сила става въпрос и за т. нар. казус с Мишо Бирата. Там от изтекли СРС се чуваше как Бойко Борисов разпорежда на тогавашния (и сегашен) шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверка в пивоварната "Леденика" на покойния вече Михаил Михов.

Симптоматично е, че това се случва едновременно и то показва, че главният прокурор вече си има нов стопанин. Новият стопанин е новият силен на деня, очакваният нов премиер Бойко Борисов. Прокуратурата с присъщата си пъргавина и адаптивност, и гъвкавост показва готовност за слугинаж и лоялност към новия си господар, заяви Екимджиев.

Иначе за самото постановление на прокуратурата по случая с Тодор Димов-Чакъра- потрудила се е прокуратурата да създаде привидност, че е извършено едно наистина всеобхватно, задълбочено разследване, което да изпълни указанията, дадени в осъдителното решение на Европейския съд в Страсбург, а те бяха в две основни насоки. На първо място - да се установят причините за смъртта на Тодор Димов и на второ място - да се прецени дали и доколко е била необходима употребата на ръчните противотанкови гранати, разпоредена лично от Бойко Борисов и дали това е съответствало на конкретната обстановка и на принципа за абсолютната необходимост за използването на огнестрелно оръжие. Тук става въпрос все пак за оръжие почти за масово поразяване, казва адовокатът пред БГНЕС.

Прокуратурата е дала сравнително задоволителен отговор на първия въпрос - за причините за смъртта на Чакъра. Отговорът е, че не може да се даде категоричен отговор за конкретната причина. Но все пак някак си се налага заключението, че Тодор Димов е починал в резултат от взривена в непосредствена близост до тялото му ръчна граната. Остава обаче по-интересен въпрос. Дори да приемем версията, която се внушава - че Чакъра се е самоубил, остава въпросът какво налага използването на едно почти артилерийско оръжие - ръчните противотанкови гранати. За тях в постановлението в прав текст е написано, че решението за тяхната употреба, респективно заповедта за използването им, е било взето от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Няма логично обяснение по този въпрос. Още повече - има един смущаващ факт. Преди това непосредственият ръководител на специализираното полицейско звено - това са обучените барети от антитерористичните части - е взел решение полицаите временно да се оттеглят, да изчакат развиделяването сутринта и тогава да се предприема каквото има да се прави (пълния материал на Клуб Z с мотивите на прокуратурата може да прочетете тук). 

Това е напълно логично и в съответствие с добрите полицейски практики, тъй като акцията към този момент вече е продължавала близо 16-17 часа и е ясно, че умората, стресът, напрежението, безсънието биха докарали всеки, вкл. Тодор Димов, до едно неадекватно състояние, вероятно до готовност да се предаде, подчерта Екимджиев.

Въобще изтощението, гледали сме го в много филми - това е основен принцип, по който действат психолозите и е много важен фактор. Вместо това посред нощ Бойко Борисов разпорежда използването на артилерийско оръжие. Всички по-паметливи си спомнят как изглеждаше къщата на Чакъра край Харманли - както след бомбардировките по време на войната в Сърбия. Горе долу такава беше гледката. Къщата е без покрив, с пробити на много места стени и вътре, естествено, е намерен овъгленият, почти изпепелен труп на Тодор Димов.

Майката на Чакъра с негова снимка. Снимка БГНЕС

Та, на този втори въпрос прокуратурата не дава задоволително обяснение, подчертава адвокатът. Точно заради това ние ще обжалваме това постановление на Военна прокуратура в София пред Върховна касационна прокуратура, за да получим в съответствие с указанията на Европейския съд обяснение за това - има ли оправдание използването на тази свръхсила от страна на полицията. Още повече, че в самото постановление се признава, че една от причините да бъдат използвани ръчните противотанкови гранати, е "оперативна информация" за наличието на подземен тунел, по който Чакъра би могъл да се измъкне, заяви Екимджиев.

Разбира се, когато в полицейски, прокурорски акт чуя "оперативна информация", това е равносилно на "Една жена каза". Твърдяха се подобни нелепици, че на двора имало мини, взривове - нищо такова не беше установено в един двор, в който щъкат домашни животни и се разхождат майка му, сестра му, близките на Чакъра, защото те там живеят.

Така че това са поредици от полицейски нелепици. Разбира се, съдиите в Страсбург не пасат трева. Те ще разберат, че всичко това е съшито с бели конци, но се надявам още тук действително да се проведе, ако има независима прокуратура, едно независимо разследване и да се получи логичен, а не обидно скалъпен отговор на този въпрос. Ако, разбира се, той може да бъде даден. Защото за мен, като човек и юрист, няма разумно обяснение човек да бъде изпепелен само затова, че примерно на Бойко Борисов не му се мръзне няколко часа в декемврийската нощ на 10-и срещу 11-и 2003 година. Имаше цитирани негови изказвания, че нямало момчетата да мръзнат там заради някакъв бандит, каза Екимджиев.

Държавата вече е заплатила обезщетението (б.ред. - 50 000 евро, присъдени от Европейския съд в Страсбург на наследниците на Димов), но ако не бъдат изпълнени тези т.нар. индивидуални мерки, да бъде възобновено наказателното производство, което вече беше сторено и да бъде проведено ефикасно разследване, което да даде отговор на тези два въпроса, ние можем да подадем нова жалба до Европейския съд в Страсбург. Защото прокуратурата в случая е отговорила на единия въпрос. Тя е признала, че не знае каква е точната причина за смъртта на Чакъра. Обаче остава вторият въпрос - има ли разумна причина за използването на ръчни противотанкови гранати, разпоредено от Бойко Борисов, добави още Екимджиев пред БГНЕС.