Какво е общото между Красимира Медарова, Ваньо Танов, Лазар Лазаров, Милка Гечева, Георги Костов, Калин Каменов, Павел Атанасов, Петя Евтимова, Атанаска Николова, Нина Петкова, Розалин Петков, Бойко Балтаков?

На пръв поглед нищо. Но на втори прочит - ГЕРБ. Всички тези хора заемаха позиции във властта в мандата на Бойко Борисов начело на "Дондуков" 1, а сега им предстои "втори мандат".

От няколко дни насам вървят назначения в т. нар. втори ешелон на властта. Правят ги президентът Росен Плевнелиев и назначеният от него служебен премиер Георги Близнашки. Гореизброените имена вече заемат или предстои да заемат постове на шефове на агенции, заместник-министри и областни управители.

Изключение прави само Красимира Медарова. Бившата шефка на ЦИК бе обявена от Плевнелиев за министър, отговарящ за провеждането на предсрочните парламентарни избори, но броженията срещу нея дойдоха спонтанно и достигнаха до такива големи размери, че тя сама се отказа.

Заради връщането на Ваньо Танов на поста началник на Агенция "Митници", анонсирано днес, пък протестът под прозорците на "Дондуков" 2 вече е гарантиран. Активни участници в шествията срещу кабинета "Орешарски", започнали точно с едно назначение - това на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, сега готвят ново събиране на жълтите павета. С въпроса еманципирал ли се е Плевнелиев от Борисов и надслова "Ало, Ваньо" - препратка към прословутия телефонен разговор между Танов и Борисов, породил съмнения, че бившият премиер е опъвал чадър над бизнеса на покойния вече пивовар Михаил Миков = Мишо-Бирата.

И така, кои още гербери цъфнаха отново в полето на властта?

Красимира Медарова пое Централната избирателна комисия в мандата на ГЕРБ. Бе сменена с назначаването на нов състав на ЦИК от 42-рото Народно събрание. Лазар Лазаров пое Агенция "Пътна инфраструктура" също в мандата на Борисов и сменен от кабинета на Пламен Орешарски. Милка Гечева се връща като шеф на държавния строителен контрол. Че шефът на ДНСК, който я наследи при Орешарски, е освободен от поста, стана ясно още на 6 август - по време на официалната церемония по встъпване на служебното правителство в Министерския съвет.

При първата порция зам.-министерски назначения като заместник в агроведомството проф. Георги Близнашки посочи и бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет доц. Георги Костов. Доц. Костов бе и зам.-министър в мандата на ГЕРБ, както и председател на Държавната агенция по горите.

Сред първите назначения бе и това на Павел Атанасов. Той стана зам.-министър на отбраната. До назначаването си за заместник-министър Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в администрацията на президента. В периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция "Политика за сигурност и отбрана" в Министерството на отбраната, а после бе и парламентарен секретар на регионалното министерство.

Калин Каменов, който днес бе назначен за заместник в спортното министерство пък досега бе депутат от ГЕРБ, а преди това - председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Петя Евтимова пък бе зам.-министър в Министерство на труда и социалната политика по времето на Борисов. Сега отново бе назначена за такъв.

Атанаска Николова, сега заместник-кмет на герберската община Бургас днес бе назначена за заместник в екоминистерството.

Утре на редовното си заседание Министерският съвет ще одобри и имената на петима нови областни управители. Четирима от тях - също свързани с ГЕРБ.

Бившият зам.-губернатор на Плевен преди кабинета "Орешарски" - Бойко Балтаков става титуляр на областната управа. 

Същото важи и за бившият зам.-областен на Монтана - Нина Петкова.

Още един зам.-кмет на град с градоначалник от ГЕРБ ще катери стълбицата към властта. Зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков сяда на губернаторското място.

Главният секретар на областната администрация в Русе Симеон Иванов също се очаква да бъде одобрен за губернатор утре.

За областен управител на Благоевград пък се очаква да бъде назначен Димитър Димитров, бивш шеф на "Благоевград - БТ".

Очаква се в близките дни да има още една порция назначения на зам.-министри и областни управители.