Жалби в прокуратурата внася днес левицата с твърдения за "злоупотреби на проведените частични местни избори". Става въпрос за печално известния кметски вот в печално известното село Галиче, където в неделя след балотаж бе избран кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов. На номинирания от БСП Веселин Тушинов не му достигнаха 26 гласа. 

За кандидата на ГЕРБ гласуваха 497 души, за БСП - 471. На първия тур преднината беше за Веселин Тушанов. 

Всичко започна още на първия тур, когато социалистите разпространиха протокол от гласуването тогава, попълнен часове преди края на изборния ден, но със записан в него час 20.20 ч. Това нарушение бе констатирано от ОИК, но според комисията то нямало влияние върху крайния резултат от вота. От левицата дори оповестиха и че председателят на избирателната комисия, където е бил открит въпросният протокол, е баща на народен избраник от ГЕРБ. Депутатът е Красен Кръстев, а бащата - Георги Кръстев Георгиев.

Социалистите веднага дадоха заявка, че ще искат касиране на изборния резултат заради множеството, според тях, нарушения. 

Още в началото на гласуването в неделя червеният кандидат Тушинов качи клипове в социалните мрежи с избиратели, които по думите му не са от Галиче, но гласуват. От Общинската избирателна комисия обаче отхвърлиха жалбата на социалистите за гласували лица без право като неоснователна.

"Kой откъде е влязъл, няма никакво значение. Тук важното е тези хора, които идват да упражнят правото си на глас, дали ги има в избирателните списъци", заяви Цветелина Андровска, председател на ОИК – Бяла Слатина.

 

"Не приемаме вота, няма как да го приемем, при положение че има дописвани хора от други населени места, прокуратурата е сезирана и ще се изисква записът да се види кой отключи задния вход на училището и тези лица бяха допуснати да гласуват", каза и кандидатът на левицата Тушинов. 

От левицата обаче продължиха с разкритията. Според тях бившият дългогодишен кмет на Галиче Ценко Чоков се е обаждал от затвора на хора от селото, за да упражнява натиск по време на изборния ден. 

"Изминалите частични избори в селата Галиче и Беден ни дават ясен сигнал, че ГЕРБ са готови на всичко, за да не бъдат изхвърлени от властта и трябва да бъдем подготвени за евроизборите следващата година", коментира днес Николай Добрев, зам.-председател на НС на БСП, цитиран от партийния пресцентър.

По думите му на този вот сме станали свидетели на погазването на правото на глас - 28 години след началото на промените.

До частични кметски избори в Галиче се стигна след ареста на бившия вече дългогодишен кмет Ценко Чоков. Той вече получи присъда на първа инстанция за отвличане, побой и палеж на кола.