Панаирът е в разгара си! Росица Караджова, която разтърси из основи системата на финансиране на българското кино и даде явни доказателства за конфликти на интереси и нарушения на закони и правилници, вече я заплашват с ДАНС. Кой и как я е заплашил с Държавната агенция за национална сигурност, Росица и адвокатът ѝ запазват в тайна, за да не пречат на "съда да си свърши работата", както биха се изразили повечето български политици. С какво 22-годишното момиче застрашава националната сигурност обаче, остава тайна и за самите нас.

Сега съм обвинена, че съм продукт на някакъв заговор, на някаква голяма конспирация срещу НФЦ и че съм враг на националната сигурност. И че тези, които ме обвиняват, ще сезират ДАНС, заради намеренията ми да не се предавам и да обжалвам несправедливостите, написа в емоционално писмо до Клуб Z Росица.

Явният абсурд не свършва дотук. В интервю за Нова ТВ директорът на Националния филмов център (НФЦ) Георги Чолаков лансира версията, че Росица е подкупена от американско лоби: да клати българското кино, с което да обогати щатското и европейското. В същото време на репортерски въпрос той сериозно се оплете в несвързани обяснения чия, откога, докога и защо е фирмата "Геополи" и нейното производно "Геополи филм". (Чолаков няма право да участва в продуцентска фирма, защото е директор на държавния НФЦ и има явен конфликт на интереси). Той завърши с фразата: "Има Търговски регистър, проверете там." Можете да видите цялото шоу ТУК. Смехът започва след 4-ата минута.

Да оставим настрана разясненията на г-н Чолаков - те щяха наистина да бъдат смешни, ако не бяха симптоматични за цялата държава. Но за сметка на това последвахме съвета му.

И проверихме. За наша (не)изненада справката в Търговския регистър веднага показа, че въпросната фирма "Геополи филм" до 10 юли (!!!) е била на личния адрес именно на г-н Чолаков. Очевидно, напускайки проформа фирмата, него го е домързяло дори да смени адреса на новата. Притиснати от обстоятелствата (след подаването на жалбите от Росица Караджова) той и "бившата" му съдружничка Павлина Желева все пак са го направили. Повтаряме - на 10 юли. Преди 20 дни. А той е директор на НФЦ от 6 месеца. 

И продължава да бъде. Ами добре...

За протокола: едновременно с всичко случило се и разказано по-горе, трол с никнейм Спас обвини Емил Тонев (автор на досегашните текстове за Росица в Клуб Z) също в лобиране за американски интереси. Предлагаме част от пледоарията му без редакция: 

Господин Тонев, вие имате ли нещо общо със сценария на това момиче? Участвали ли сте в написването му? Господин Тонев, американските фирми Ню Бояна и БУФО помагат ли на това момиче в борбата му с "нечестните и подкупни български кинаджии"? Срещу какво? И накрая - ДА, Господин Тонев, има много нередни работи в НФЦ и комисиите, но мислите ли, че с тези ваши (и на протежето ви) действия ще спомогнете за направата на хубави български филми? Ще могат ли въобще да се правят български филми в тази среда? Или парите за тях вече ще отиват в американските сървиз компании? Сигурен ли сте в това, което правите Господин Тонев?

Г-н Тонев, който не обича да общува с тролове, бе принуден да даде не на него, а на колегите си от сайта следните отговори:

1. Нямам нищо общо с този сценарий, запознах се с Росица Караджова преди седмица. 2. Не съм участвал в написването му. Даже не съм го чел. 3. Не виждам защо въпросните американски фирми да използват точно това момиче за тайните си козни. 4. Какво "Срещу какво"? 5. Да, мисля. 6. Да, сигурен съм.

За гореказаното се подписвам: Емил Тонев, 30 юли 2014 г.