ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Синдикати и работодателски организации се обявиха днес за надзорен комитет, който се занимава с проблемите около Корпоративна търговска банка (КТБ). Идеята за комитета е развита в писмо, изпратено до президента, премиера, управителя на БНБ, шефа на Комисията за финансов надзор и ръководствата на парламентарно представените партии.

Писмото е подписано от президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Подписи са сложили още Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Сашо Дончев – председател на Българска стопанска камара, Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата и Огнян Донев - председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България, който е и издател на Клуб Z.

„Преди месец компетентните власти дадоха дума, че на 21 юли 2014 г. банковата група на КТБ ще възобнови операциите си и нейните клиенти, голяма част от които са членове на нашите организации, ще разполагат с парите си. Гаранция за това даде БНБ, подкрепиха я правителството, Комисията за финансов надзор и политическите лидери, свикани от президента на Републиката. Днес ние знаем, че те вкупом ни излъгаха – двете поставени под особен надзор банки от групата на КТБ – не отвориха. Затова сме принудени с болка да констатираме очевидната некомпетентност на компетентните власти. Затова настояваме независимо от квесторите, назначени да упражняват особен надзор върху банковата група, БНБ незабавно да учреди надзорен комитет, в който да вземат участие действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти“, се казва в писмото.

Според работодателите и синдикатите в този комитет трябва да влязат както независими и авторитетни банкери, финансисти и юристи, така и представители на всички заинтересовани в оздравяването на банковата група лица.

„Задачата на надзорния комитет е да състави и представи на заинтересованите страни честен и обективен информационен меморандум и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група, което да отчита и балансира законните интереси на всички засегнати (структуроопределящи фирми, болници, училища, държавни органи, общини, пенсионери и др.)“, пишат работодатели и синдикати.

Според авторите на писмото невъзможността да се ползват средствата ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуби на хиляди работни места.

„Само фирмите от военно-промишления комплекс ще загубят над 25 000 работни места“, казват работодатели и синдикати.

Целта на комитета е на базата на договорно и доброволно споразумение между заинтересованите страни да се постигне възможното максимално бързо възстановяване на дейността на банките и в максимална степен съхраняване на стойността на вложените в банковата група депозити, вземанията на кредиторите и на правата на акционерите. Това била обичайна и добре позната световна практика.

„Създаването на надзорния комитет не освобождава от отговорност компетентните лица и институции“, се подчертава в писмото.

В него се настоява незабавно да започнат преговори за влизането на България в Европейския банков съюз. Иска се и пазарно решение на финансовите проблеми на банковата група КТБ, което не трябва да бъде за сметка на българския данъкоплатец и държавния бюджет. В същото време се предупреждава, че е неприемливо банковата група да бъде безнаказано разкъсана и разграбена, а вложените в нея пари да бъдат присвоени, загубени или разхитени.

„Българските власти и политици доказаха, че не могат да се справят с финансовия проблем, пред който сме изправени. Време е да дадат възможност на професионалистите, на самите потърпевши и на заинтересовани инвеститори да решат проблема по единствения начин, който ни е останал – по метода на неволята“, казват работодатели и синдикати.

Накрая те настояват за незабавна среща с управителния съвет на БНБ във връзка с решаването на проблема.

„Виждате, че ние проблем между синдикати и работодатели нямаме и не предвиждаме скоро да имаме. Имаме дискусия, обсъждаме всякакви въпроси, където се различават нашите мнения и намираме решения. В конкретния случай става въпрос за проблем, който съществува между нас - синдикати и работодатели, и, да ги кажем, управляващите най-общо. Нашите служители не са заслужили ние да ги защитаваме от работното им място“. Така шефът на КРИБ Огнян Донев коментира появилите се в медиите информации, че работодатели и синдикати готвят локаут, като форма на протест срещу властта.

Огнян Донев

„Локаут е действие на работодателя срещу синдиката. Стачка е действие на синдиката срещу работодателя. Ние търсим национални общи действия и на работодатели и на синдикати“, допълни шефът на БСК Сашо Дончев.

„Възложих на моите юристи да проверят има ли в световната практика прецедент държава да се закрие по собствена инициатива. Нещата са наистина страшни. Това ни е събрало“. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Тренчев.

Сашо Дончев и Константин Тренчев

По въпроса за присъединяването на България към Европейския банков съюз Огнян Донев допълни:

„Ние сме далеч от виждането, че всичко европейско е лошо. Смятам, че българските компетентни органи са доказали своята висока компетентност на цялото общество и имат нужда от доверие. Като говорим и настояваме за незабавна среща с УС на БНБ, имам предвид не само и единствено решаването на последствията от поредната катастрофа, и то най-голямата за последните 25 години, а създаване на механизми и да се опитаме да убедим БНБ да работи по начин, по който да не допусне такива явления да се случват. Нашето доверие не е голямо и от тази гледна точка смятаме, че приобщаването към хора с по-голям опит и с по-голяма степен на доверие в собствените си общества, ще даде нещо и на България. Гаранциите са доста по-големи от тези, които имаме в момента. Т.е. в момента нямаме никакви гаранции.“