Стотици семейства от столичния квартал "Симеоново" излизат на протест с искане за общински път, като твърдят, че в момента единственият достъп до комплекса, в който живеят, минава през частен имот. Става въпрос за затворения комплекс "Витоша парк", в който по думите на тъжителите се помещават около 2000 души. Според тях единственият подстъп до комплекса е паркингът на лифт "Симеоново", който стопанинът обаче затворил.

В сигнала до медиите, изпратен от името на адвокатката на част от живеещите - Павлина Милошева, се казва, че "стотици семейства са заложници в домовете си - без достъп до пожарна, бърза помощ и полиция". "Ние сме едни обикновени хора, закупили си апартаменти с акт 16 в затворен комплекс "Витоша парк", функциониращ близо 10 години. Намира се в полите на Витоша, в непосредствена близост до лифт "Симеоново". Всеки достатъчно компетентен човек, който закупува имот, знае, че щом една сграда има акт 16, това означава, че тя има задължително БЕЗПЛАТЕН ОБЩИНСКИ ПЪТ, чрез който да се осъществява достъп до имота. Е да, но явно някъде някой не си е свършил работата и сега 2000 души стоим затворени в комплекса си!", пишат живеещите.

По думите им стопанинът на паркинга - "Въжени линии" ЕАД (собственост на "Витоша ски"), затворил единствения вход, защото "техният паркинг бил вече частна собственост и ние трябва да се спасяваме, тоест да се научим да летим".

"Представител на "Въжени линии" ни увери, че ще можем да преминаваме през паркинга при определени условия, приемливи за двете страни. Парцелът на имота на лифта е подчинен имот на нашия и е длъжен да ни предоставя достъп "до вземане на решение на СОС", тоест, докато общината ни изгради улица", пишат още в сигнала тъжителите.

Снимка бТВ

"Става въпрос за частно-правни интереси", коментира пред Клуб Z кметът на район "Витоша" Теодор Петков.

По думите му още с даването на разрешение за построяването на комплекса преди повече от 10 години живеещите са поели ангажимент да плащат такса на собственика на частния терен, но преди две години спрели да го правят.

"Тези имоти са извън регулация, построени са в ниви и общината не е длъжна да осигурява общински път. През 2006 г. е било учредено право на преминаване срещу заплащане. Там няма общински имоти, за да направи общината път, целият комплекс е заграден с частни земи. Ако се урегулира имот, ще минат поне няколко години", посочи Петков.

"С анекс към този договор за осигуряване на временно право на преминаване е коригиран договорът, по-точно е допълнен, и там пише, че договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община", посочва обаче адвокат Милошева пред бТВ.

От екипа на главния архитект на София инж. Здравко Здравков обясниха пред Клуб Z, че въпреки че става въпрос за казус от частно естество, в момента търсят начин да помогнат на живущите в комплекса. Изготвял се Подробен устройствен план (ПУП), който обаче едва ли ще влезе в сила през следващата година-година и половина докато не мине през всички процедури, в това число и обществено обсъждане. Според Столична община има възможност да се изгради път до комплекса, който е заобиколен в сравнение с прякото преминаване през паркинга, но би бил решение на проблема.

Оплаквания обаче има и от стопанина на паркинга - първо, защото закупувайки имотите си в комплекса, живущите са се съгласили да плащат "такса преминаване", която не са плащали от две години и второ, защото и сега те паркирали безплатно на паркинга, обслужващ лифта. Но когато дойдел уикенда, не оставало място за колите на желаещите да се качат в планината.