С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие на първо четене промени в НК, с които се криминализира разпространяването на слухове за банките. При гласуването 90 депутати бяха "за". 5 "против", а 48 се въздържаха.Според текстовете, внесени от Йордан Цонев (ДПС)  "който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години. Ако от разпространяването на тази информация са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни непрвомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хил. лв."

Преди 90 години имаше закон за защита на държавата, а сега правим закон за защита на банките

коментира депутатът от БСП Янаки Стоилов. Според него тези текстове създават впечатление, че структури, в които е концентрирана много власт, минават на специален режим.

"Защо не се предложи наказателна отговорост за раздаване на кредити на свързани лица", попита Стоилов. Според него парламентът и правителството също трябва да имат възможност да контролират търговските банки. Той припомни, че много независими институции са против държавната намеса в тяхната работа, когато всички в техния сектор е наред. "Но ако има проблем веднага викат държавата", каза Стоилов. "Банките работят с чужди пари и трябва да бъдат надзиравани", заяви Стоилов.

Соцдепутатът припомни, че сведения за банките има в отчетите на БНБ и ако текстовете останат в този си вид и централната банка ще подлежи на наказателна отговорност. Според него подобни текстове биха могли да бъдат приети, но трябва да се изисква да има умисъл в разпространяването на слуховете.

Самият Цонев заяви, че според него трябва да има надзор и върху това дали се подрива доверието в една банка.

Внесох този текст по молба на БНБ. Текстът трябва да бъде променен, специалистите работят по тази тема. Мисля, че до второ четене ще има приемлив текст и няма да се засяга свободата на словото. Решението не трябва да засяга свободата на словото, правенето на достоверни анализи, основаващи се на публична информация

заяви Цонев. Той обясни, че разпространяването на слухове би могло да подкопае устоите на банковата система, защото нито една банка в света не може да издържи на желаие на нейните клиенти да си изтеглят вложенията за няколко дни. "Банката не може да ви изиска кредита, който е дала за 20 години, по тази причина не може да отговори едновремено на всичките си вложители и тогава настъпва катастрофата, без която и да е банка да е в лошо състояние", обясни Цонев.