Повече бойци на "Даеш" ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак са дошли от Русия, отколкото от Саудитска Арабия и Тунис. Данните са от доклад на Soufan Center, консултантска организация в сферата на сигурността, базирана във Вашингтон.

Според данните пристигналите от Русия към лятото на 2017 г. (от появата на "халифата" преди три години), са били 3417. Следват Саудитска Арабия (3244), Йордания (3000), Тунис (2926) и Франция (1910).

Топ 5 на държавите, от които има най-голямо попълнение за "Даеш". По-долу е броят на завърналите се обратно.

Докладът ревизира оценка от 2015 г. Тогава тунизийските власти говореха за близо 6000 свои граждани, които се сражават за "Ислямска държава", но впоследствие обявиха два пъти по-малък брой. 11-милионната държава обаче остава най-големият "износител" на джихадисти на глава от населението.

Данните на организацията от 2015 г. посочваха Саудитска Арабия като втора след Тунис с 2500 бойци, а Русия - трета с около 2400.

Къде е България

България присъства, но скромно, в списъка на държавите, които имат граждани при джихадистите. Посоченият брой на отишлите е "по-малък от 10" - най-малката бройка, зададена в списъка. В графата "задържани в, депортирани от, недопуснати в или поставени в списък за наблюдение от Турция" фигурират числата 21/77. Липсва информация за оставащи или завърнали се. Данните за страната ни са към септември 2015 г.

 

Завърналите се - опасност за сигурността

Според доклада най-малко 5600 поддръжници на т. нар. Ислямска държава са се върнали обратно в родните си страни, след като ислямистите все повече губят позиции в Сирия и Ирак. 33 държави са обявили, че техни граждани са се завърнали през последните две години, отбелязва Soufan Center.

Завърналите се - голяма част от които са в затвора или са изчезнали от поглед - ще продължават да представляват заплаха за сигурността и през следващите години.

"Даеш" (Ислямска държава) загуби голяма част от територията, която наричаше "халифат" и обяви през 2014 г. Тогава хиляди джихадисти от цял свят се присъединиха към нейните редици. 

Миналата седмица обаче подкрепената от САЩ коалиция на сирийски кюрди и арабски бойци обяви, че е взела контрола над ключовия град Ракка, който се смяташе за столица на джихадистите.

Сред 5600 ислямисти, които са се завърнали в своети държави, се смята, че 400 са руски граждани, 760 от Саудитска Арабия, 800 от Тунис и 271 от Франция.

Като се прибавят към неизвестен брой от други държави, според доклада те могат да представляват сериозна заплаха за сигурността на страните си, пише в доклада.

"Неизбежно е част от тях да останат отдадени на проповядването и извършването на насилствен джихад", се казва в документа.

Територията на "халифата" се свива все повече, но заедно с този процес е много вероятно лидерите на "Даеш" да търсят подкрепа в чужбина, включително и сред завърналите се, за да "поддържат марката жива".

Завърналите се жени и деца представляват особено сериозен проблем, тъй като държавите все още не са открили формулата, по която най-добре да ги реинтегрират. писхологическа гружа и социална подкрепа ще са много важни особено за децата.

Шефът на МИ5 Андрю Паркър, британското разузнаване, обяви миналата седмица пред Би Би Си, че по-малко от очакваните 800 британци, които се присъединиха към джихадистите, са се върнали наскоро, а около 130 са били убити.

Завърналите се влизат в пет категории, според изводите на доклада. Всяка от тези групи представлява различно ниво на риск. 1. Тези, които напускат ислямистите след много кратък престой при тях и всъщност не се интегрират с тях. 2. Тези, които остават по-дълго, но не приемат всичко, което "Даеш" прави. 3. Тези, които нямат съмнения за своята роля и или тактиката и стратегията на ислямистите. 4. Тези, които са напълно отдадени на каузата на "Даеш", но са принудени от определени обстоятелства да се върнат обратно - например загуба на територия или са били заловени и насилствено върнати в страните си. 5. Тези, които нарочно са изпратени от "Даеш" като негови бойци, за да продължат битките на джихадистите на друга територия. Те са и най-опасните.