Директорът на американските разузнавателни служби Дан Коутс се обяви против възможността за ограничаване на правомощията на разузнавачите да следят чужденци и поиска Конгресът да ги направи постоянни.

"Това е ключов въпрос за разузнавателната общост", каза Коутс пред журналисти. 

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп призова Конгресът да направи постоянни част от правомощията, гарантирани от Закона за следене на граждани, които представляват терористична заплаха. Тези специални правомощия изтичат в края на годината и Конгресът трябва да реши дали да ги направи постоянни или да ги отмени.

Прието през 2008 г. допълнение към този закон позволява на ФБР, ЦРУ и националната агенция по сигурността да следи електронните комуникации на чужденци, които са определени за потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ, дори извън територията на страната. Това означава, че ако американските власти решат, че гражданин на друга страна представлява заплаха за тяхната сигурност, могат да четат елекронната му кореспонденция, дори да е извън САЩ.

Член 709 от закона за разузнаването позволява на американските власти да следят комуникациите на чужди граждани извън САЩ, ако те представляват заплаха за сигурността на САЩ.

Според издането "Mcclatchy" тази година списъкът със следените чужденци достига 106 000 души.

"Хората просто интерпретират погрешно член 709", заяви Дан Коутс.

Както Демократите, така и Републиканците обаче призоваха да се ограничи следенето на чужденци и американски граждани, защото то ограничава правата им.

Всички американски институции, които разчитат на следенето на граждани за изпълнение на служебните си задължения, се обявиха срещу ограничаването на правомощията им.

На конференция, на която присъстваха съветници на Коутс, служители на ЦРУ, ФБР, министерството на правосъдието и Националната агенция за сигурността, висши държавни служители изтъкнаха, че ограничаването на възможностите за проследяване би намалило способността им за реакция непосредствено след терористичен акт.

Разузнавачите не искат Конгресът да наложи ограничения върху следенето в интернет, което вероятно ще направят конгресмените, защото смятат, че това ще направи почти невъзможно предотвратяването на терористични атаки.