Днес лидерът на "България без цензура" Николай Бареков отново връхлетя в сградата на Народното събрание (НС). Искал да се изкаже от парламентарната трибуна в качеството си на евродепутат. Разговаря и с председателя на НС Михаил Миков.

Бареков влезе от т.нар. депутатски вход - откъм галерията на художествената академия. И докато вътре изнасяше реч след срещата си с парламентарния шеф, навън туристи се снимаха на фона на два джипа, паркирани откъм входа на БАН. А журналисти, за които е предназначен този вход, пушейки се питаха: "Абе, това не са ли Range Rover-ите на Делян Пеевски?"

Но пък, ако депутатът от ДПС бе дошъл на работа в Народното събрание, това нямаше как да остане незабелязано. Така че остана да видим кой ще се качи в джиповете, смятани за любимата марка на неосъществения шеф на ДАНС.

След дълго чакане, в което шофьорите на двата автомобила не изгасяха двигателите, от въпросния вход срещу БАН излезе новият политик, следван от антуража си. Охранител помогна на Бареков да се качи в пилотната кола. Джиповете направиха обратен завой и се включиха в движението по бул. "Цар Освободител". 

Обратен завой и към "Царя".

От "кортежа" изостана лидерът на младежкото формирование на ББЦ Никола Митев, който размаха ръце, недоволен, че е бил забравен, но тутакси отнякъде се появи трета кола и го качи.

Джипове, джетове

Бареков не само, че не крие, че се движи с охрана, но дори многократно го е афиширал. Обяснява този факт със заплахи за живота му. Днешната картина до НС обаче ни напомни на вече виждана такава - с Пеевски. И това ни провокира да потърсим приликите между двамата депутати. 

Наскоро антиправителствената информационна служба NOрешарски публикува материал за имотите на фирми, свързани със семейството на Делян Пеевски. Материалът бе придружен със снимки, на които се виждат и джипове с марката Range Rover, явно предпочитана и от Бареков. Публична тайна е, че Пеевски се придвижва само с такива. 

Охрана, а до охраната - Rover.
Един от Rоver-ите пред предполагаемия дом на Пеевски.

Пак неотдавна лидерът на РЗС Яне Янев се закани да сезира тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов за следното:  

"Той (Пеевски) се движи по софийските улици със свръхлуксозна лимузина BMW, следвана от джип Range Rover. В колата на Пеевски и в джипа пътуват няколко души охранители с оръжие, със слушалки и други средства на охранителна дейност. В допълнение под предната седалка на BMW-то са монтирани сини сигнални светлини, каквито имат колите на НСО и които осигуряват привилегирован режим на движение по улиците".

Богат-беден

Ако за богатството на депутата от ДПС всички говорят, но никой не го е виждал на документи, то това на Николай Бареков капка по капка добива публичност.

В имуществената си декларация пред Сметната палата за 2013 г. Пеевски е декларирал само банков влог от 17 056 лева. Средствата са от "заплата и спестявания". Иначе преди това в декларациите на Пеевски фигурираше прословутият Опел Омега, придобит през далечната 2003 г. срещу 1000 лв.

Какво притецава лидерът на ББЦ пък не е ясно. Въпреки че преди евроизборите бе обещал поне да вдигне банковата тайна и да разкрие сметките си, веднага след вота заяви, че нямало да го направи. Но пък ядосан от журналистическите въпроси обяви: "Аз съм милионер. В банкова сметка, в една банка".

И все пак, като евродепутат Бареков е подал пред Европейския парламент  декларацията си за финансови интереси. В нея е описано само, че за за последните три години преди да стане евродепутат е получавал доходи от ТВ7 ЕАД и от Балкан Българска телевизия (ББТ) ЕАД. Бареков бе техен изпълнителен директор. Месечните му доходи от първата телевизия са били над 10 000 евро бруто на месец, а от ББТ - между 5001 евро до 10 000 евро, пише в декларацията. Точни суми обаче не се посочват.

Сайтът Balkanleaks публикува днес информация за две споразумения с TВ7 и News7, от които става ясно, че на Бареков са били изплатени обезщетения при освобождаването му на обща стойност 1 835 000 евро. 

Едно от платежните.

От написаното дотук излиза, че Николай Бареков и Делян Пеевски не си приличат особено. Освен в това, че и на двамата им харесва да се возят в точно определена марка джип.

Всъщност, имат още нещо, което ги обединява: и двамата са обект на прокурорска проверка по сигнала на "Протестна мрежа" за организирана престъпна група. В кюпа е и собственикът на КТБ Цветан Василев. От оскъдната информация, която излиза до момента от държавниото обвинение, знаем само, че семейството на Пеевски има данъчни задължения.