"В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", заявяват в съвместна декларация от БТПП, БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа", представена пред медиите в Националния пресклуб на БТА.

От шестте организации отказаха засега да конкретизират какви точно стъпки ще предприемат, но намекнаха, че една от възможните е обръщение към избирателите преди вота. Работодатели и синдикати настояват в рамките на оставащото време на 42-то НС да бъде постигнат консенсус между партиите по големите енергийни проекти и по споразумението за партньорство с ЕС за периода до 2020 година. Четирите национално представителни работодателски организации и двата синдиката в декларация предупреждават политиците да спрат да нагнетяват напрежение и изброяват важни според тях приоритети, около които управлението на страната да се обедини.

Бизнесът и синдикатите искат Народното събрание да замрази разглеждането на всички законопроекти освен актуализацията на бюджета на здравната каса, решенията, осигуряващи финансова устойчивост в енергетиката, обвързването на пенсионната възраст с продължителността на живота и запазването на ранното пенсиониране на работещите при тежки условия. А също и всички актове, свързани със задължителните изисквания на ЕС.

От президента деловите среди и представителите на работещите очакват да гарантира създаването на служебно правителство, равно отдалечено от всички партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от президентската институция.

Служебният кабинет трябва да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори, финансова, икономическа и социална стабилност на страната, се посочва в декларацията. Друга негова задача е да ускори подготовката на проекта на държавен бюджет за 2015 г. и Споразумението за партньорство с Европейската комисия по бюджетната рамка до 2020 г. и съответните програми към него.

Правораздавателните органи да приложат цялата сила на закона за установяване и предотвратяване на всякакви опити за дестабилизиране на икономиката и на страната, се настоява в документа.  

В него се призовават политиците, обществениците, експертите и журналистите да прекратят всякакви публични изяви, които подклаждат общественото напрежение.

Страната изживява безпрецедентната политическа криза, пълен срив на доверието към държавността и държавните институции, се казва в декларацията. Авторите й подчертават, че постигането на обществените цели и решаването на проблемите на бизнеса и работещите изискват  диалог и рационални решения, а не самоцелно противопоставяне и нетолерантност, водещи до недоволство и напрежение. Те напомнят на политиците, че са избрани от народа, за да му служат – функция, чието изпълнение в момента е напълно заменено с преследването на тясно партийни и корпоративни интереси.

Бизнесът и профсъюзите призовават парламентарно представените партии да спазват принципите на парламентарната демокрация и да оправдаят доверието на суверена, като прекратят игрите с кворума и се върнат в пленарна зала, да насочат усилията си към важни нормативни актове с цел гарантиране на стабилността на икономиката.

"Искаме политическите партии да ни върнат държавата, тя ни беше открадната", каза в заключение Божидар данев от БСК. Румяна Георгиева от КРИБ пък припомни позицията на конферерацията отпреди една година - оставка на правителството. 

"БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака" счупиха стомната. Депутатите ни се надпреварваха да не ходят на работа. Стоп, спрете се, огледайте се, преминахте всички граници, държавата не е ваша!" заяви емоционално и Васил Велев от АИКБ, въпреки че доскоро бе сред тези, които иразяваха мнения в посока на това, че кабинетът се справя добре и не трябва да подава оставка.

"Предсрочните парламентарни избори поставят под въпрос редица започнали реформи", заяви преди броени дни Велев пред БНР. Малко преди това пък председателят на АИКБ бе отчел подобряване на бизнес климата от началото на мандата на кабинета "Орешарски".