БСП е против продажбата на земеделска земя за чужденци.Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Темата стана актуална, след като земеделското министерство публикува за обществено обсъждане законопроект, според който граждани от ЕС могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини в България. Ако законопроектът бъде приет от парламента, и физически лица и фирми ще могат да реализират инвестиционните си намерения за наши земеделски земи, без да е необходимо да са пребивавали или да са били установени в България повече от 5 години.

"БСП са против това предложение. Земеделската е предвидена за производство. Предложението, което се прави, не гарантира в чии ръце ще попадне тази земя, нито че ще се използва по предназначение. Българската земеделска земя е най-евтина в ЕС. Тя ще получава европейски субсидии на декар площ", отбеляза Нинова.

И допълни:

"Идва някой гражданин на друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда, декларира я и получава субсидия за тази земя, т.е. неговият интерес той ще си го защити".

Нинова изтъкна, че редица държави в ЕС имат своите ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Според нея има възможности за действие.

"Ние предлагаме правителството да поиска отлагане на този въпрос. Утре ще разговарям с другите лидери, всички евродепутати от всички партии като българи да се обединят. Ако не се стигне до такова съгласие и обсъждане в Брюксел, не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да защити националния си интерес", посочи Нинова.

Според нея експерти не изключват да се спечели такова дело. 

"Редица държави си плащат - Унгария, Гърция, плащат глоби по наказателни процедури. За нас националният интерес е по-важен", заяви Нинова.

И помоли това да не се приема като "антиевропейска позиция". Според Нинова България, като пълноправен член на ЕС, трябва да защити националния си интерес.

Нинова коментира и решението на инспектората на ВСС, според което няма нищо нередно в срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Според нея това решение не променя нищо за Гергов, който бе освободен от ръководството на партията заради тази среща.

"Г-н Гергов не е извършил престъпление, нито нарушение. Става въпрос, че партията по този начин беше въвлечена в един скандален случай, един спор, за който ние трябваше да понесем политическа отговорност", каза Нинова.