Радикалната джихадистка групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) обяви установяването на ислямски халифат на завладените от нея територии, предаде АФП.

Сунитската организция вече смени и названието си. Оттук насетне тя ще се нарича само "Ислямска държава" (ИД). В аудиозапис, разпространен в интернет, ИД определя своя командир Абу Бакр ал Багдади за халиф, т.е. ръководител на мюсюлманите навсякъде по света.

Халифатът е ислямска форма на държавно управление, отразяващо политическото единство и ръководство на мюсюлманския свят. Държавният глава - халифът,  се възприема от сунитите като наследник на политическата власт на пророка Мохамед. Последният халифат в историята е Османската империя. Той е официално разпуснат и ликвидиран от Мустафа Кемал Ататюрк през 1924 г.

"Ислямска държава" е водещата сила в започналото на 9 юни настъпление на сунитски бунтовници в Ирак, две трети от чието население са шиити. Оттогава досега ислямистите превзеха големи райони на запад, север и изток от столицата Багдад. Групировката е активна и в Сирия, където се бие срещу режима на президента шиит Башар Асад, но воюва и срещу по-умерени бунтовнически групи.

Джихадистите от "Ислямска държава" искат да наложат шериата - ислямското законодателство.

"Ислямска държава" наброява около 11 000 добре въоръжени главорези. Техният водач е 43-годишният Абу Бакр ал Багдади, наричан Сатаната от Тикрит. Той е от Тикрит - родния град на бившия диктатор Саддам Хюсеин. Смятат го и за новия Осама бин Ладен. САЩ обявиха 10 милиона долара за главата на Ал Багдади.

Заради напредването на ислямистите Ирак помоли Русия спешно да му достави изтребители Су-25, защото САЩ се бавят с обещаните от тях Ф-16, предаде ИТАР-ТАСС. Руските бойни машини трябва да компенсират липсата на планираните по-рано за доставка 18 американски самолета.