Гражданското сдружение „Природата за хората" е сезирало прокуратурата и ДАНС за престъпление на депутата от БСП Антон Кутев по бл. 107 от НК  

„за престъпление против Република България, свързано с паричната и кредитна система на страната".

Съобщението е на news.bg. От сдружението посочват, че са подали до главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев сигнал срещу секретаря на ИБ на БСП заради негово изказване пред Нова тв сутринта на 25 юли, при което той заяви:

„Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам..."

„Лишаването от свобода, съгласно НК за това престъпление е от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи, каквато е настоящата масова психоза и паника в населението, свързана със спестяванията на гражданите в банките, лишаването от свобода е от 5 до 15 години. В сигнала настояваме незабавно да започне проверка на Главна прокуратура и ДАНС срещу депутата Антон Костадинов Кутев , сваляне на депутатския му имунитет и подвеждането му под наказателна отговорност", се казва в изявление на  гражданската организация, изпратено до медиите.

От „Природата за хората" посочват, че тиражирането в националния ефир на твърдения, създаващи затруднения в работата на банковата система и подкопаващи финансовата стабилност на държавата, е престъпление. В позицията на сдружението е цитиран и съответният текст от Наказателния кодекс:

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА
Раздел III
Диверсия и вредителство

Член 107. Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения, разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."