Митинга „Мега Да“, го нарече Анадолската агенция. Тази вечер в Истанбул се събраха стотици хиляди привърженици да президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Истанбул, нека целият свят чуе твоя отговор“, призова Ердоган. „Ще кажете ли „Да“ на една силна и стабилна Турция?

Стотиците хиляди отговориха „Да“. Президентът поиска от тях да отидат до урните на 16 април и да одобрят предложените промени в Конституцията, които дават още правомощия на държавния глава.

Митингът се проведе в европейската част на Истанбул, близо до пристанището „Йеникапъ“. На това място Ердоган проведе най-големите демонстрации след опита за преврат на 15 юли миналата година.

Готови ли сте да се отървете от терористите от ФЕТО, ПКК, „Даеш“ и комунистите?“, продължи да покачва градуса Ердоган.

Турските власти наричат ФЕТО – Терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, когото обвиняват за организирането на опита за преврат. Тогава загинаха 249 души, 2200 бяха ранени.

Ердоган каза пред тълпата, че краткият живот на повечето досегашни правителства на Турция е „знак за нестабилност“.

"Ако имахме стабилност, развитието ни щеше да е два пъти по-успешно“, допълни той.

Ердоган каза, че бивши лидери от различни партии са подкрепяли президентско управление, „но просто не са започнали промяната“.

Президентът на Турция призова и сънародниците си в Европа да отидат да гласуват.

„16-и април е крайгълен камък“, натърти президентът.

Пред митинга говори и премиерът и лидер на ПСР Бинали Йълдъръм, който припомни, че превратаджиите „искаха да убият президента, да разрушат правителството и да обстрелват парламента“.

„Но те се провалиха. Те няма да успеят“.

Следващата неделя турците ще гласуват на референдум по предложените 18 поправки в Конституцията, които ще превърнат Турция в президентска република. ПСР и Партията на националистическото действие водят кампания в подкрепа на отговор „Да“, докато кемалистката Народнорепубликанска партия агитира за „Не“.