Уволненият от правосъдното министерство юрист Любомир Талев обмисля да заведе дело за клевета заради разминаване между публичната информация за причините за уволнението му и мотивите, описани в заповедта за това уволнение. Това каза самият Талев пред бТВ.

Юристът бе шеф на дирекция "Съвет по законодателство" до вчера. От Министерството на правосъдието обявиха, че е уволнен, защото е публикувал за обществено обсъждане законопроекта, с който се въвежда уседналост за всички избори - тоест забранява се вотът за българите в чужбина. Според официалното съобщение това е станало без проектът да е съгласуван с министър Мария Павлова и така Талев бил злепоставил институцията. 

В заповедта за уволнение, която Талев е получил в сряда по обед, обаче пише, че уволнението е по текста от Закона за държавния служител, според който кадър в изпитателен срок след назначението си може да бъде отстранен от работа без мотиви. Юристът обясни, че именно това е основанието, на базата на което е уволнен, а не публичната информация, която фигурира на сайта на институцията. Затова се съветва с адвокати дали освен да обжалва заповедта, което ще направи, да заведе и дело за клевета.

Талев повтори разказа си, че скандалният законопроект е бил спуснат до Министерството на правосъдието от президентството, а автор е проф. Емилия Друмева от екипа на Румен Радев и нейни съветници на "Дондуков" 2.

По думите му конкретно текстовете за въвеждане на уседналост са се появили в понеделник на среща между екип от Министерството на правосъдието, президента Радев, Друмева и началника на кабинета на държавния глава Иво Христов. Според Талев президентът лично е поискал и въпросният законопроект да се публикува за обществено обсъждане от името на министерството. На тази среща е присъствала и министър Павлова, стана ясно от казаното пред бТВ.

"За да правя неща самоволно, каквото е обвинението, знаейки че съм в срок на изпитване и мога да бъда уволнен във всеки момент, трябва да съм или луд, или много, много глупав", обясни Талев.

Юристът каза още, че във вторник - деня след публикуването на проекта, му е било разпоредено да помага в отговорите на валящите въпроси от медии и граждански организации за скандалните поправки в изборните правила. Тогава нищо не е предвещавало последвалото развитие на ситуацията.

По думите му в сряда зам.-министър Даниела Митрова, чийто подпис стои под съгласуването на законопроекта преди публичната му поява, е твърдяла, че му е дала разпореждане да "редактира" текстовете от проф. Друмева. 

"Чувам, че веднага след уволнението ми кабинетът ми в министерството е бил запечатан. Днес обаче чувам, че много усърдно се рови там. И не, не ровят от фирмата за почистване. Вероятно се търси да се "намери" нещо, което да се използва срещу мен", предположи юристът.

По думите на Талев от министерството са се опитали за замажат гафа с приемане на поръчки от президентството с втори гаф - да хвърлят отговорността върху човек от администрацията, вместо да носят политическата си отговорност. А сега вероятно се прави опит вторият гаф да се замаже с трети - да се търси "нещо" срещу него.

По-рано през деня президентът Румен Радев заяви пред "България он ер", че няма драма със законопроекта, защото парламентът е този, които има думата за ремонт законодателството.