Централната избирателна комисия е игнорирала решение на Върховния административен съд по отношение на попълването на декларации в секциите в чужбина. Това заяви на пресконференция днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Той представи решение от 15 март, седмица преди изборите, в което ВАС, разглеждайки жалба на "Обединените патриоти" и Валери Симеонов, отхвърля идеята да се задължат гласуващите в чужбина да попълват декларациите, с които обещават да не пускат вот два пъти и да ги подписват пред член на секционната комисия. 

Въпреки това ЦИК въведе това ново правило в последния момент - 24-ти март, петък, преди деня за размисъл. В следствие на това вота в чужбина и особено в Турция бе сериозно затруднен.

"Това е противоконституционен образователен ценз чрез тест за грамотност. И ЦИК, и Валери Симеонов като страна по делото са знаели. И по признание на Симеонов 40 000 български граждани не успяха да упражнят правото си на глас", каза Местан.

В решението лидерът на "Обединените патриоти" не е назован, посочени са само съвпадащи инициали на двама кандидат-депутати - В. С. С. и Г. В. М. (вероятно Георги Василев Манев, водач на ОП в Силистра).

ВАС е мотивирал решението си  с това, че законът казва, че гласуващите в чужбина "може" да попълнят декларацията в секцията, и не може ЦИК да го превръща на "трябва" с подзаконов нормативен акт.

"Това е най-грозната форма на дискриминация - на етно-религиозна основа. Това е особено тежко престъпление. Това е възпрепятстване на гражданите. Става по-тежко, като се прави в организирана престъпна група", каза още лидерът на ДОСТ.

В деня след изборите Валери Симеонов се похвали, че ГЕРБ, БСП и ОП заедно са наредили на застъпниците си в ЦИК да прекарат решението за декларациите.

Местан поиска оставка на ЦИК и снемане на имунитета на Валери Симеонов и Ангел Джамбазки. Добави и че ако хвалбата на Симеонов е истина, трябва да се свали имунитета и на Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.

Той критикува и служебният премиер Огнян Герджиков за това, че е наричал блокирането на границата от организирани от "Обединените патриоти" хора "протест".

"В една правова държава правото ми на протест свършва там, където започва ограничаване на правата на хората. Това не е протест, а самоуправство."

Той се възмути и че Герджиков "имаше цинизма да призове мен да съм научил тези хора на български". И подчерта, че като професор по право премиерът трябва да е наяснос противоконституционалността на решението на ЦИК.

Местан отново заяви тезата си, че изборите са силно манипулирани и в други отношения, трябва да се касират и да се проведат нови.