Предложението българите да имат право на участие в изборите, само ако са били в България последните три месеца преди вота е опит за ограничаване на техните конституционните политически права и трябва да бъде оттеглено. 

С тази позиция излязоха от Движение "Да, България" по повод проекта на Министерство на правосъдието за промени в Закона за българското гражданство, Закона за политическите партии и Изборния кодекс, с които се налага принципа за уседналост за парламентарни и президентски избори.

Според формацията на Христо Иванов това нарушава както принципите на общото, равно и пряко избирателно право, така и на чл. 42 от Конституцията, който съдържа допустимите ограничения на това право - и никакви други. Освен това, върховният закон изисква всички български граждани, където и да се намират, да имат гарантирана възможност за упражняване на своите основни права, сред които е и активното избирателно право.

Критичен към проекта бе и лидерът на "Нова република" в оставка Радан Кънев, който каза пред Нова тв: 

"Българите зад граница биват изключени от единството на българската нация, българската национална общност. А тя е трансгранична, и това не зависи от волята на един министър или от волята на един парламент."

Лидерът на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов обаче е на друго мнение - според него тези ограничения ще блокират нарушенията в Турция:

"Това е практика в Турция, там вотът се манипулира от едни граждани, които дори не говорят български, не само не живеят в България."

Той обаче не даде мнение за факта, че това няма да блокира вота само на българските граждани в Турция, а и на още над милион по цял свят.

Каракачанов коментира и промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат по-строги ограничения върху религиите в контекста на предизборната кампания и изборния процес:

"Както виждате живеем във време, в което религията стана политика, когато в името на религията се извършват атентати и се стига до крайности."