И Австрия забранява мюсюлманското облекло за жени, което покрива лицето -  бурка, никаб и роба, които покриват тялото в цял ръст и лицето, съобщи "Ди Велт". Мярката е част от новата програма за интеграция на мигрантите, приета от правителството днес. След мерките е още въвеждането на задължителни курсове по немски език. Мигрантите, които са подали документи за получаване на бежански статут, ще имат право да започнат работа три месеца, след като са подали молбата си. Досега правото на работа се е получавало след получаването на статута.

Федералният министър на изкуството, културата, защитата на конституцията и медиите Томас Дрозда е съобщил, че прилагането на програмата за интеграция ще струва на Австрия по 100 млн. евро годишно.

Алпийската страна е поредната в Европа, която забранява облекло, покриващо лицето, на обществени места. В България поправката в законодателството бе приета през 2016 г. Преди това местните власти в няколко града у нас записаха, че въпросното облекло е недопустимо на публични места в наредбите си за опазване на обществения ред. Такива примери са Пазарджик и Стара Загора. Пловдив обаче отказа да гласува подобна разпоредба.

Забрани бяха гласувани още във Франция и в Белгия. В Швейцария обаче горната камара на парламента се обяви против въвеждането на мярката преди няколко седмици. Неотдавна и германската канцлерка Ангела Меркел също заяви, че "бурките трябва да се забранят там, където е възможно по правен път".

В средата на март пък Европейският съд за правата на човека обяви, че работодателите в ЕС имат правото да забраняват на своите служители "видимо да носят всякакви политически, философски и религиозни знаци", което включва и на хиджаби и бурки, които покриват главата. Решението е по дело в Белгия, където служителка бе уволнена от компанията G4S, защото носи хиджаб.

Австрия обяви още, че ще поиска да бъде изключена от общата европейска програма за квотно приемане на бежанци, съобщи федералният канцлер Кристиян Керн. Той ще напише писмо до Европейската комисия с искането. Страната се е ангажирала да приеме от Гърция и Италия почти 2000 мигранти. Властите обаче смятат, че държавата вече е преизпълнила тази норма заради потока от нелегални мигранти. 

Говорител на Европейската комисия, цитиран от "Ройтерс", обаче е категоричен, че Австрия трябва да започне да изпълнява ангажиментите си по европейската програма за релокация на мигранти. Той е двугодишен и предвижда разпределението на 160 000 мигранти от Италия и Гърция в други страни членки на съюза по квоти. До момента програмата е обхванала общо 15 000 мигранти, припомня агенцията.