Скотланд ярд издигна нови прегради около замъка "Уиндзор" на кралица Елизабет II, предаде Ройтерс.

Целта е подобряване на мерките за сигурност след кървавия атентат в Лондон на 22 март.

Тогава британецът Ейдриън Ръсел Аджао, приел исляма под името Халид Масуд, прегази с кола няколко десетки хора на моста "Уестминстър" и се вряза в оградата пред парламента. След това той рани с нож полицай и бе застрелян. И двамата починаха от раните си. Умряха и трима от прегазените. Ранените са над 40.

Днешните мерки са предприети след преразглеждане на сигурността в "Уиндзор" - най-стария и най-голям обитаван замък в света. Той се намира на около 32 километра западно от Лондон. Новите бариери са монтирани преди редовната церемония по смяната на караула в сряда, на която войници в червени куртки и шапки от меча кожа преминават в парад през град Уиндзор, преди да се насочат към замъка.

Церемонията е изключително популярна сред туристите. Замъкът се посещава от над 1,3 милиона души годишно. Полицията заяви, че новите прегради в Уиндзор ще са допълнение към обичайните пътни барикади.

"Макар и да няма разузнавателна информация за конкретна заплаха към "Уиндзор", неотдавнашните събития ясно подчертават нуждата да се въведат допълнителни мерки за сигурност", заяви заместник-началникът на полицията в долината на Темза Дейв Хардкасъл.