Лидерът на СДС Божидар Лукарски и цялото ръководство на СДС обявиха, че подават оставки от върха на партията. Официално те ще станат факт на заседание на Националния съвет на 4 април - такава е процедурата по устав.

Причината е провалът на "Реформаторски блок - Глас народен" на парламентарните избори в неделя. Коалицията взе 3,06% от гласовете и не влезе в парламента. Като основна грешка се отчита разделението вдясно, а целият Национален съвет на СДС гласува почти единодушно решението партията да се яви на изборите във формат "Реформаторски блок". 

От "Раковски" 134 припомниха преди сбирката си днес, че в СДС има и традиция лидерът и ръководството да се оттеглят при изборна загуба още от времето, когато Иван Костов беше начело.

 
Заявлението на Божидар Лукарски по повод неговата оставка звучи така:
"Във връзка с резултатите от изборите поемам своята отговорност като председател на СДС и подавам оставка. Това е мое лично решение и морален акт. Винаги в историята на СДС, когато резултатите от изборите са били лоши, председателят е подавал оставка.
Знакът, който получихме, е ясен - 300 000 десни гласоподаватели останаха непредставени в парламента. На всички ни вече е ясно, че са необходими обединителни процеси вдясно, защото разделени не показваме никаква сила и автентичната десница остава непредставена. Естествено, че има вина и в Реформаторския блок за този резултат и затова аз поемам своята отговорност. Не абдикирам от политическия живот, но под каква форма ще участвам, ще обмисля допълнително."

Според устава на СДС Националният съвет трябва да насрочи Национална конференция за избор на лидер и ръководство. Очаква се тя да се проведе до края на май. Проектодатата е 13 май.

Настроенията в СДС са и да се обяви курс към ново дясно обединение, като идеологически най-разпознаваем партньор все още се разпознава ДСБ, твърдят седесари. Как ще се развият отношенията с партията на Меглена Кунева ДБГ и останалите партньори в РБ засега не е ясно. 

Според седесари към момента не е изключено Лукарски отново да се кандидатира за лидер, но към момента темата не е широко обсъждана. По-полулярната оценка в партията обаче била, че не нейното ръководство носи по-голямата доза от отговорността за разцеплението в РБ.

Утре се събира и широкото ръководство на Реформаторския блок, избрано на общ конгрес на партиите в коалицията преди изборите. Политическият съвет на коалиционния формат също обяви, че подава оставка, а анализът на причините за провала на вота предстои.