Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е категоричен, че министерското кресло, което би го удовлетворило, е това на министър-председателя. Това стана ясно на първата официална пресконференция след изборите на движението, което вероятно ще влезе в 44-тото НС.

Той заяви, че са за реално участие във властта, но лично той нямало да става министър.

"Ние не се срамуваме от това, което правим. Досега не сме се излагали", аргументира се Марешки и повтори, че или влизат и участват в правителство, или ще бъдат коректив - "прожекторът, който ще осветява" действията на останалите.

"Или участваме директно и носим отговорност, или сме опозиция", коментира още той, цитиран от news.bg.

"Най-важното е формиране на стабилно правителство. Но то не може да бъде направено на принципа 3 - 5 - 8", загатна за някои апетити Марешки.

Според бизнесмена след гласуването имаме фаворит и негова е отговорността за съставяне на новия кабинет.

Той посочи, че влизат в преговорите за съставяне на правителство и уточни, че при подкрепа на приоритетите им "Воля" ще участва в такова управление. "Ако няма разбирателство, ние няма да участваме, ние не сме влезли в парламента на всяка цена, за да влезем в управлението", скромно коментира Марешки.

И все пак на въпрос ще подкрепят ли ГЕРБ, Марешки заяви, че става дума за "равноправно партньорство - обединено върху важни приоритети". Той бе категоричен, че нямало значение дали ще са ГЕРБ и БСП.

Явно, ако споменатият по-горе пост се окаже зает, Марешки не скри, че би поел отговорността за икономическото министерство, като изтъкна, че голяма част от нещата, които предлагат, се реализират през икономиката, бизнеса и подпомагането на малкия и средния бизнес.

"Това ни е една от най-силните теми - ние имаме изключително подготвени хора по темите земеделие, енергетика, туризъм, външна политика.

Ние ще помагаме на всички, за да се случат нещата и още след година България да бъде различна", отговори Марешки на въпрос кои министерства биха искали при преговорите за съставяне на правителство.

Той бе категоричен, че могат да свършат полезна работа във всички министерства. Все пак не скри, че най-силно би се реализирал в икономиката.

На въпрос дали дава своята подкрепа срещу министерски постове, Марешки коментира: "Можем да направим силно партньорско правителство, което да решава проблемите на България."